Brachycephalic

Brachycephalic

Brachycephalic betekent kort gezicht, de term wordt gebruikt in bepaalde rassen van dieren, met name honden, katten en konijnen. Het is volkomen onnatuurlijk en omdat we dieren gefokt hebben om steeds kortere gezichten te hebben, hebben we een enorm scala aan problemen, misvormingen en ziekten veroorzaakt.

Honden zoals Franse en Engelse buldoggen, mopsen en pekinezen en katten zoals de Perzische en Exotische korthaar zijn in de laatste decennia extreem brachycefaal geworden.

De gevolgen van fokken voor een korter gezicht zijn groot, zoals bijvoorbeeld bij BOS. Dit betekent Brachycefalisch Obstructief luchtweg Syndroom. Deze dieren kunnen een verscheidenheid aan problemen hebben die bijdragen aan hun ademhalingsproblemen, zoals nauwe neusvleugels, overmatig zacht weefsel in de mond en keel, een relatief grote tong en ze hebben ook de neiging om een zeer smalle luchtpijp te hebben in vergelijking met normale dieren van vergelijkbare grootte.

Het spectrum van de ernst is breed, maar recente studies suggereren dat meer dan de helft van de buldoggen en ongeveer tweederde van de mopsen klinische ademhalingsproblemen hebben, vaak geaccepteerd als normaal door hun eigenaars.

Terwijl snurken en snuiven normaal worden beschouwd, zijn dit tekenen van problemen en ademnood. Veel van deze dieren bezwijken tijdens het trainen of het duurt veel langer dan normaal om te herstellen van een training training. Velen vereisen een operatie om normaal leven mogelijk te maken.

Lees het hele artikel hier: Vets againts Brachycephalism

Meer artikelen:
* Wat is brachycefaal obstructief luchtwegsyndroom?
* Advies voor eigenaars van brachycephale dieren
* Brachycephalic Ocular Syndrome: bolle ogen bij honden