Hazen gevonden met konijnenvirus in Essex en Dorset

Hazen gevonden met konijnenvirus in Essex en Dorset

In de UK zijn bruine hazen gevonden met een ziekte die meestal alleen bij konijnen voorkomt, zeggen wetenschappers. De eerste gevallen van konijnenziekte RHDV2 (Rabbit Haemorrhagic Disease type 2) werden gevonden in dode hazen in Essex en Dorset.
Een team onderzoekers, onder leiding van de Diana Bell van de University of East Anglia, heeft het virus geïdentificeerd uit verschillende meldingen van zieke en dode hazen vorig jaar.

Dr Bell bevestigt: “Dit is de eerste keer dat RHDV2 wordt gevonden in Britse hazen.”
De universiteit sloeg de handen in elkaar met Suffolk, Norfolk en Essex Wildlife Trusts, DEFRA en de APHA Surveillance Intelligence Unit na meldingen van boeren, grootgrondbezitters particulieren afgelopen oktober.
Dr Bell zei dat het een “goed voorbeeld van burgerschap” was en zij is “enorm dankbaar” voor de mensen die de voortdurende sterfgevallen melden.

Ze voegde eraan toe: “RHDV2 is een van de vele ziekteverwekkers die we in dode hazen vinden, maar het is te vroeg om te zeggen wat momenteel de primaire oorzaak is van de afsterving van hazen. “We verzamelen nog steeds dode hazen om te testen op andere ziekteverwekkers die zouden kunnen bijdragen aan de achteruitgang. Met de dataset kunnen we gerapporteerde sterfgevallen in de loop van de tijd in kaart brengen.”

Dr. Bell bevestigde dat het virus “normaal bij konijnen voorkomt”, maar meldde ook dat de ziekte inmiddels overgesprongen is naar Europese bruine hazen (Italië, Spanje, Frankrijk en Australië”)
De bevindingen werden bevestigd in een onderzoek dat binnenkort in Vet Record zal worden gepubliceerd.
In de UK is een afname in de bruine hazen-populatie van 80%.

Bron: BBC News