Brownie

Onvoorstelbaar maar binnen een maand nadat we afscheid van Gijsje hadden genomen moesten we ook afscheid nemen van Pebbles (klik deze link voor een uitgebreider verhaal). Wederom op zoek naar een nieuw groepsgenootje, de voorkeur ging uit naar een Franse Hangoor of een Vlaamse reus. Brownie hebben we uit Brabant gehaald en is een Havanna bruine Franse Hangoor voedster.

Brownie was nog jong en wat angstig toen ze bij ons kwam. Ze heeft eerst een tijdje in de schuur, in een noodren, gezeten. Toen ze wat gewend en tot rust gekomen is, hebben we haar in een draadkooi in het nachthok van de rest geplaatst. Zo konden ze alvast kennismaken. Al snel ben Brownie wat zekerder te worden en hebben we een noodren naast de grote ren gemaakt. Zodoende kreeg Brownie wat meer ruimte om te leven en kon de groep en Brownie elkaar toch zien en ruiken.

Brownie in haar tijdelijke ren
Brownie in haar tijdelijke ren

Toen Brownie 16 weken was hebben we haar op neutraal terrein gekoppeld aan de rest van de groep (Binkie en Baloo). Ook dat ging toen goed en al snel werd Brownie opgenomen en maakt ze nu deel uit van de groep. Samen zitten ze nu in de grote ren.

Lekker verkleurd door de verharing
Lekker verkleurd door de verharing

Inmiddels maakt Brownie samen met 3 anderen deel uit van een groep. Ze heeft redelijk wat meegemaakt in de tijd. Dat begon met het feit dat ze regelmatig schijnzwanger was. Ze had daar zoveel last van dat we besloten hebben haar te laten castreren. De operatie ging heel goed en aan het einde van de dag begon ze voorzichtig weer wat te eten. Ze verbleef tijdelijk binnen in een hok.

Toch ging het eten niet van harte en stopte ze er zelfs weer mee. Terug naar de dierenarts, want ook dwangvoeding lukte niet. Ze bleek een enorme verstopping te hebben en met een week lag ze opnieuw op de operatietafel. Dat is gelukkig goed afgelopen.

Ze was echter nog niet lang terug in de groep toen ze een luchtweginfectie opliep. Ze was nog erg zwak en de weerstand te laag. Met medicatie heeft ze dat ook overleefd.
Alsof het nog niet genoeg was liep ze, ondanks vaccinatie, toch myxomatose op. Doordat we er heel snel bij waren en met extra medicatie heeft ze het overleefd.

Brownie op haar favoriete plekje
Brownie op haar favoriete plekje …

Helaas is het nog niet voorbij voor haar. Afgelopen week (dec. ’18) zijn we wederom met haar naar de dierenarts gegaan en behandelen we haar nu meerdere keren per dag tegen E.C. (Encepthalitozoon Cuniculi). Hopelijk overleeft ze ook deze tegenslag, ze heeft het immers verdiend!

Vanwege de parasiet (protozoa) houdt ze haar kop scheef, een duidelijk kenmerk van E.C.
Vanwege de parasiet (evenwichtstoornis) houdt ze haar kop scheef, een duidelijk kenmerk van E.C.

Na vijf weken intensieve begeleiding en dagelijks meerdere keren toedienen van Panacur bleek op een avond dat Brownie niet meer wilde eten. Aan alles bleek dat ze niet meer langer wilde vechten. Direct de dierenarts gebeld, waar we diezelfde avond, buiten openingstijden, terecht konden. We hebben, in goed overleg, besloten haar een handje te helpen om een einde te maken aan de ellende die EC heet. Brownie is overleden op dinsdag 22 januari 2019 om ca. 21:30 uur.

Helaas hebben we Brownie moeten laten gaan
Gelukkig is Brownie heel rustig heen gegaan …