Tips bij castratie ram of voedster

Onderstaande tekst op verzoek van ChantyPlace geplaatst.

Deze week heb ik jammer genoeg veel meldingen gekregen. Van overleden rammen en voedsters, die geen nazorg mee kregen van de dierenartsen. In alle gevallen lag de maag stil.
In zulke gevallen is het konijn al snel onderkoeld en kan het daardoor ook geen voeding of dwangvoer verwerken. De kans is dat de maag dan ‘ontploft’ bij dwangvoeren. Dit is zeer triest en frustreert mij zeer. Door dit bericht te delen hoop ik meer mensen te kunnen bereiken en hun konijn te redden!

Vraag aan je dierenarts dat je de onderstaande medicatie meekrijgt:

  • Emprite (maag lediging)
  • Cisaral (darm stimulatie)
  • Pijnstilling metacam 2x daags
  • Bij voedster mogelijk een rompertje (tegengaan van het losmaken van hechtingen)

Houd je konijn, op een handdoek, binnen bij herstel. Zorg dat je dwangvoer en spuitjes in huis hebt. Laat de castratie van een voedster (buik operatie) op een maan- of dinsdag uitvoeren, omdat de eerste 3 dagen de meest kritieke zijn. Mocht het toch misgaan heb je nog tijd voor het weekend (weekendtarief!)

‘s Avond na de operatie, met de reeds aangegeven medicatie, moet je konijn gaan eten. Je kan je dierenarts vragen of ze na narcose, je konijn wat dwangvoer willen geven, dat laat de maag eerder werken. Die kan, net zoals bij de darmen, bij een operatie namelijk stil komen te liggen.

Heb je moeite met medicatie? Vraag dan of het konijn bij de dierenarts kan blijven tot ze zelf weer eet. (Is voornamelijk bij voedsters). Als een dierenarts geen medicatie meegeeft of alleen pijnstilling, is het mijns inziens geen konijnkundige dierenarts! Ook als de dierenarts aangeeft dat je voedster na de buikoperatie gewoon naar buiten mag of als je konijn nuchter moet komen getuigt dat niet van kennis van konijnen.