Iedere diereneigenaar weet dat water van belang is voor een dier, zo ook voor konijnen. Maar waarom is water zo belangrijk? In deze post ga ik je wat meer vertellen over water voor konijnen.
Levensprocessen
Om alle levensprocessen, zoals ademhaling, verwarming, vertering, uitscheiding, instandhouding, groei en reproductie in gang te houden is voedsel nodig.
Naast alle voedingsstoffen is ook water van belang. Een konijn heeft water onder andere nodig voor de vorming van bloed, transportmiddel van voedingsstoffen, het afvoeren van afvalstoffen en voor de vorming van nieuw weefsel. Daarnaast hebben konijnen vocht nodig om hun lichaamstemperatuur op peil te houden.
Afhankelijk van de hoeveelheid droogstof in de voeding zal een konijn meer of minder water drinken. Een gemiddelde is 50 tot 100 ml water per kilogram lichaamsgewicht per dag, maar dat kan makkelijk meer zijn. Zorg dus dagelijks voor onbeperkt en schoon drinkwater.
Konijnen die veel groente eten, drinken over het algemeen minder water. Vooral in gras zit veel vocht. Wees dus niet al te bezorgd indien jouw konijn veel gras eet en niet tot nauwelijks drinkt. Daarentegen zal je merken dat een konijn meer drinkt als het voornamelijk hooi en brokjes eet.
Vezels en vocht
Een konijn heeft vezels nodig onder andere voor een goede darmwerking. Vezels komen voor in grassen, stro, hooi, takken en groenvoer, waar ze onder meer zorgen voor de stevigheid.
Zo’n 18% van de ingenomen vezels kan verteerd worden, dat is ongeveer de helft minder dan andere herbivoren. Vezels hebben een positief effect op de darmen omdat het de snelheid en de regelmaat van de doorvoer (darmperistaltiek) bepaalt. Vezels bevatten weinig voedingsstoffen, maar geven wel een vol gevoel.
Ten slotte trekken vezels water in de darmen aan, waardoor er een betere opname van voedingsstoffen plaats vindt. Als voedsel echter te lang in de darmen blijft droogt deze juist uit, met kans op een verstopping. Voldoende vocht is dus essentieel.
Drinkfles of waterbak?
Veel eigenaren worstelen met dit vraagstuk. Beide hebben voor- en nadelen.
Drinkfles | Waterbak |
---|---|
Water blijft langer schoon | Water vervuilt sneller |
Onnatuurlijke drinkhouding | Natuurlijke drinkhouding |
Regelmatig controle op wateruitvoer | Een volle bak betekent voldoende water |
Konijn drinkt minder | Konijn drinkt naar behoefte |
Minder knoeien | Bak kan makkelijker omgestoten worden |
Lastiger schoon te maken | Eenvoudig en goed te reinigen |
Nippel kan in de winter bevriezen | Vaker verschonen |
Kans op inslikken van lucht | |
Kans op vacuum zuigen bij beschadigde tuit | |
Verstopte nippel | |
Kans op lekken |
Uit een onderzoek, uitgevoerd door de universiteit van Zurich blijkt dat konijnen een voorkeur hebben voor een waterbakje. Bijkomend voordeel is dat de waterinname ook groter is bij een bakje. De conclusie en daardoor ook het advies van de onderzoekers is om konijnen onbeperkt toegang te geven tot water uit een waterbakje.
Mocht je een drinkfles gebruiken controleer deze dan dagelijks of er (nog) wel water uitkomt. Door kalk kan de nippel of het kogeltje vast komen te zitten. Lijkt het waterniveau in de fles gedurende de dag niet minder te worden? Controleer ook dan of de tuit nog goed functioneert.
Let bij het kiezen van een fles er op dat het systeem goed werkt. Beoordeel de stevigheid, het bevestigingsmateriaal en de constructie. Ook de hoogte waarop de fles gehangen wordt is belangrijk. Te laag is niet goed omdat ze er niet bij kunnen, maar te hoog ook niet. Verhalen waarin het konijn onder de nippel gaat zitten en daardoor de hele fles leeg laat lopen zijn niet onbekend.
Ook de keuze voor een waterbak is belangrijk. Deze moet niet te licht zijn waardoor de bak door het hok gesmeten wordt. Bedenk dat de beste waterbak wellicht helemaal niet uit een dierenwinkel komt. Een pan, ovenschaal of gastronormbak is vaak prima in te zetten. Let op de hoogte zodat je konijn er goed bij kan. Ook als de bak half leeg is. Materiaalkeuze (glas, steen, metaal) en stevigheid zijn eveneens punten om op te letten. Zet de bak bij voorkeur op de grond.
Hygiëne
Net zoals het belangrijk is om voerbakjes regelmatig schoon te maken geldt dat ook voor waterbakjes en -flesjes. Het is aanlokkelijk om het water alleen bij te vullen, maar dagelijks reinigen van een bakje is belangrijk.
Het schoonmaken van een bakje kan eenvoudig door het goed om te spoelen met heet water. Als je een schoonmaakmiddel gebruikt, zorg dan altijd dat het bakje goed nagespoeld wordt, zodat je zeker weet dat er geen residu van het schoonmaakmiddel achterblijft. Eventuele kalkaanslag is met en beetje natuurazijn te verwijderen. Ook dan geldt: goed naspoelen!
Een flesje wordt minder snel vuil en hoeft daardoor niet dagelijks schoongemaakt te worden. Afhankelijk van plaats en seizoen is wekelijks of tweewekelijks voldoende. Er zijn verschillende hulpmiddelen om te reinigen:
- Gebruik van een flessenreiniger. Dit is een borsteltje op een steel, vaak gebruikt voor babyflesjes
- Gebruik van zout of rijst. Vul de fles met een laagje heet water en een beetje zout of rijst. Even flink schudden en naspoelen. Deze methode werkt ook goed om groene aanslag te verwijderen.
Kraan-, regen of gezuiverd water?
Op deze vraag is geen eensluidend antwoord te geven. Het is geheel afhankelijk van de situatie. In een gebied waar kraanwater veel calcium bevat kan je een konijn met nierproblemen beter geen kraanwater geven. Indien u een open regenton hebt waar muggen en andere insecten eenvoudig hun eitjes kunnen leggen en waarin diverse larven leven, kunt u beter geen water uit de regenton geven. De situatie bepaalt hierbij eigenlijk de keuze. Over het algemeen is kraanwater een goede keuze.
Water in de winter
In de winter kan het wateraanbod voor buitenkonijnen een uitdaging zijn:
- Het water in de drinkflessen van konijnen bevriest snel. Soms wordt geadviseerd om wat suiker of zout aan het water toe te voegen om bevriezing tegen te gaan, maar dat kan je beter niet doen! Beide zijn slecht voor de spijsvertering van konijnen. Je kunt beter een thermohoesje om de fles doen. Maar ook zo’n hoes voorkomt niet dat het balletje in het drinknippeltje kan vastvriezen. Als je dan alleen het water ververst en de nippel niet controleert kan het konijn nog steeds niets drinken. Het veiligst is een roulatiesysteem, waarbij je om de paar uur wisselt: het ene flesje kan dan binnen ontdooien terwijl het andere buiten hangt.
- Het water in een waterbak bevriest volledig bij een beetje vorst. Ververs daarom het water regelmatig en niet pas als er ijs in de bak ligt.
Let ook op de temperatuur van het water. Te koud water kan problemen veroorzaken in het maagdarmstelsel. Leidingwater heeft een temperatuur die schommelt tussen de 10 en 14 graden Celsius, wat een prima temperatuur is. Het eerste beetje water uit de leiding kan op winterse dagen extra koud zijn. Gebruik dit water daarom niet voor waterbakken en -flesjes voor konijnen, maar laat de kraan eerst even lopen.
Jonge konijnen
Heb je een nestje jongen of verwacht je deze? Bedenk of een waterbakje dan veilig genoeg is. Zo niet, schakel dan tijdig en tijdelijk over naar een drinkfles. Geef de voedster de kans om aan een drinkfles te wennen.
Als je een (jong) konijn overneemt van een ander, vraag dan aan de vorige eigenaar of het konijn een waterbak of -fles gewend is. Als het onbekend is zet dan een waterbakje neer en hang tevens een fles op. Het konijn kan dan zelf kiezen. Veelal zal je merken dat ze al snel de voorkeur aan een waterbakje geven. Je kan dan eventueel de fles verwijderen.
Gerelateerde berichten