Gaas en gaassoorten

Elke dierenliefhebber krijgt er op de een of andere manier wel met gaas te maken. Gaas als afrastering om dieren binnen te houden of juist ter bescherming van bijvoorbeeld een plantenbak. In deze post probeer ik duidelijkheid te verschaffen over de diverse opties die je als eigenaar hebt.

Soorten

Soorten gaas

Gaas valt op diverse manieren in te delen, bijvoorbeeld naar merk, materiaal of maaswijdte, maar ook naar gebruik. In dit bericht houd ik de laatste manier aan, omdat dat het best aansluit bij dit doel.

We onderscheiden o.a.

Tuingaas

Tuingaas – meestal groen en verkrijgbaar met vierkante of rechthoekige mazen en in diverse hoogtes en diktes. Het is uitermate geschikt om een deel van de tuin af te zetten of, zoals in de foto, om tegen een schutting te bevestigen.

Tuingaas is niet geschikt om een veilige ren mee te maken. De mazen zijn te wijd, waardoor roofdieren als een steenmarter eenvoudig binnenkomt

Je kunt tuingaas echter prima gebruiken om een kleine weide of open ren te maken. Let wel op dat de mazen niet te groot zijn, dus beter geschikt voor grote rassen.

Kippengaas

Kippengaas – zeshoekig en verkrijgbaar op een rol in diverse hoogtes en lengtes. Het draad is gevlochten, geplastificeerd (bijvoorbeeld groen) of verzinkt. Uitermate geschikt om planten te beschermen tegen uw dieren.

Kippengaas is geen geschikte keuze voor een veilige ren op langere termijn. De draad is niet dik genoeg, waardoor een konijn (of roofdier) het eenvoudig kan doorknagen.

Volièregaas

Volièregaas – vierkante mazen en in diverse materialen (o.a. geplastificeerd, verzinkt, maar ook roestvrijstaal) diktes en maaswijdtes verkrijgbaar.

Over het algemeen niet het goedkoopste gaas als je de juiste kwaliteit hebt, maar wel uitermate geschikt om te gebruiken voor een konijnenhok en/of -ren

Voliéregaas is verkrijgbaar in diverse maaswijdtes en diktes. Om het echt veilig te maken zodat konijnen binnen en roofdieren buiten blijven moet je uitgaan van een maaswijdte van minder dan 4cm (geeft bescherming tegen steenmarters) of 1,5cm (geeft bescherming tegen nog kleinere roofdieren).

De draaddikte moet dikker zijn dan 1,5mm, zodat het gaas niet doorgeknaagd kan worden.

Draadmatten

Wil je voor echt stevig gaan? Kies dan voor draadmatten, ook wel draad- of gaaspanelen genoemd. Niet geleverd op een rol, maar als een paneel. Verkrijgbaar in een aantal maten, maaswijdtes en diktes.

Verzinkt of geplastificeerd in groen of zwart. Eenvoudig met een haakse slijper te verwerken, maar bedenk wel dat de afgeslepen delen niet meer verzinkt of geplastificeerd zijn.

Meestal hebben draadpanelen een grote maaswijdte, maar ze zijn ook verkrijgbaar in een maaswijdte van 25mm en draaddikte van 3 mm. Daar komt geen roofdier doorheen!

Puppyren e.d.

Uiteraard is het ook goed mogelijk om een zogenaamde puppyren te gebruiken of als basis te nemen voor eigen bouw.

Let wel op dat de maaswijdte voor sommige (jonge!) konijnen te wijd is. Eventueel kan er (tijdelijk) gaas aan de binnenkant tegen het onderste deel bevestigd worden.

Bodem

Gaas op de bodem

Als je gaas op de bodem van de ren wilt leggen, graaf deze dan in. Zo’n 30 to 50 cm diep is voldoende.

Als gaas kun je grofmazig kippengaas of volièregaas gebruiken met een maaswijdte van 50mm.

Zorg ervoor dat je het gaas op de bodem ook bevestigd aan de wanden zodat er niet horizontaal onderdoor gegraven kan worden.

Controleer de kwaliteit van het gaas zo af en toe eens om te zien of het niet verroest is. Hoe lang gaas in de grond meegaat is sterk afhankelijk van de kwaliteit.

Verwerken

Verwerken van gaas

Hier worden de diverse mogelijkheden nog beschreven. Work in progress …