Gaas en gaassoorten

Elke dierenliefhebber krijgt op de een of andere manier wel met gaas te maken. Gaas als afrastering om dieren binnen te houden of juist ter bescherming van bijvoorbeeld een plantenbak. In dit blok vind je informatie over de diverse opties die je als eigenaar hebt.

Soorten

Soorten gaas

Gaas valt op diverse manieren in te delen, bijvoorbeeld naar merk, materiaal of maaswijdte, maar ook naar gebruik. In dit bericht houd ik de laatste manier aan, omdat dat het best aansluit bij dit doel.

We onderscheiden o.a.

Tuingaas

Tuingaas – meestal groen en verkrijgbaar met vierkante of rechthoekige mazen en in diverse hoogtes en diktes. Het is uitermate geschikt om een deel van de tuin af te zetten of, zoals in de foto, om tegen een schutting te bevestigen.

Tuingaas is niet geschikt om een veilige ren mee te maken. De mazen zijn te wijd, waardoor roofdieren, zoals een steenmarter, eenvoudig binnenkomt

Je kunt tuingaas echter prima gebruiken om een kleine weide of open ren te maken. Let wel op dat de mazen niet te wijd zijn, dit type gaas is voor dit doel beter geschikt voor grote rassen.

Kippengaas

Kippengaas – zeshoekig en verkrijgbaar op een rol in diverse hoogtes en lengtes. Het draad is gevlochten, geplastificeerd (bijvoorbeeld groen) of verzinkt. Uitermate geschikt om planten te beschermen tegen uw dieren.

Kippengaas is geen geschikte keuze voor een veilige ren op langere termijn. De draad is niet dik genoeg, waardoor een konijn (of roofdier) het eenvoudig kan doorknagen.

Volièregaas

Volièregaas – vierkante mazen en in diverse materialen (o.a. geplastificeerd, verzinkt, maar ook roestvrijstaal) diktes en maaswijdtes verkrijgbaar.

Over het algemeen niet het goedkoopste gaas als je de juiste kwaliteit hebt, maar wel uitermate geschikt om te gebruiken voor een konijnenhok en/of -ren

Voliéregaas is verkrijgbaar in diverse maaswijdtes en diktes. Om het echt veilig te maken zodat konijnen binnen en roofdieren buiten blijven moet je uitgaan van een maaswijdte van minder dan 4cm (geeft bescherming tegen steenmarters) of 1,5cm (geeft bescherming tegen nog kleinere roofdieren).

De draaddikte moet dikker zijn dan 1,5mm, zodat het gaas niet doorgeknaagd kan worden.

Draadmatten

Wil je voor echt stevig gaan? Kies dan voor draadmatten, ook wel draad- of gaaspanelen genoemd. Niet geleverd op een rol, maar als een paneel. Verkrijgbaar in een aantal maten, maaswijdtes en diktes.

Verzinkt of geplastificeerd in groen of zwart. Eenvoudig met een haakse slijper te verwerken, maar bedenk wel dat de afgeslepen delen niet meer verzinkt of geplastificeerd zijn.

Meestal hebben draadpanelen een grote maaswijdte, maar ze zijn ook verkrijgbaar in een maaswijdte van 25mm en draaddikte van 3 mm. Daar komt geen steenmarter doorheen!

Puppyren e.d.

Uiteraard is het ook goed mogelijk om een zogenaamde puppyren te gebruiken of als basis te nemen voor eigen bouw.

Let wel op dat de maaswijdte voor sommige (jonge!) konijnen te wijd is. Eventueel kan er (tijdelijk) gaas aan de binnenkant tegen het onderste deel bevestigd worden.

Kunststof gaas en netten

Afrastering door middel van kunststof afscheidingen raad ik voor konijnen niet aan. De kans dat ze een gat knagen en daardoor de omheining verlaten is erg groot.

Ook een net over een lage ren raad ik niet aan. Er zijn al diverse incidenten geweest waarbij een konijn met een of meer poten verstrikt is geraakt tijdens een sprong of klimpartij. Ook andere dieren, zoals vogels kunnen verstrikt raken.

Bodem

Gaas op de bodem

Als je gaas op de bodem van de ren wilt leggen, graaf deze dan in. Zo’n 30 to 50 cm diep is voldoende.

Als gaas kun je grofmazig kippengaas of volièregaas gebruiken met een maaswijdte van 50mm.

Zorg ervoor dat je het gaas op de bodem ook bevestigd aan de wanden zodat er niet horizontaal onderdoor gegraven kan worden.

Controleer de kwaliteit van het gaas zo af en toe eens om te zien of het niet verroest is. Hoe lang ingegraven gaas meegaat is sterk afhankelijk van de kwaliteit.

Verwerken

Verwerking en montage van gaas

Bij een houten frame kan je het gaas met behulp van krammen, gaasschroeven of nietjes vastzetten. Let er bij het nieten wel op dat je de nietmachine niet te zwaar afstelt. Laat het nietje nog iets boven het gaas uitsteken en sla het verder met een hamer. Als de nietmachine het nietje te ver in het hout schiet is er een vergrote kans op beschadiging van het gaas met kans op een breuk.

Bij een metalen frame kan je het gaas met behulp van tie wraps of popnagels vastzetten. Neem een kleur tie wrap dat goed past en bespaar niet op de kwaliteit. Veel (goedkopere) tie wraps zijn niet stevig genoeg waardoor ze eenvoudig kapot getrokken worden. Let er bij het werken met popnagels op dat je een plaatje of ringetje tussen de kop van de popnagel en het gaas aanbrengt, zodat je het gaas niet kapot trekt.

Spannen

Het is altijd lastig om gaas goed te spannen. Ik raad je daarom aan om dit met twee personen te doen. Terwijl de een zorgt dat het gaas gespannen wordt, kan de ander het vastzetten. Bij een houten frame werkt een (elektrische of lucht) nietmachine zeer snel en eenvoudig. Gebruik handschoenen om het gaas strak te trekken en een zelfgemaakt hulpmiddel.

Dat hulpmiddel bestaat uit een lat waarin je spijkers slaat, maar waarvan je een deel laat uitsteken. De afstand tussen de spijkers is gelijk aan de maaswijdte die het gaas heeft.

Steek de spijkertjes door het gaas. Door aan het hout, in plaats van aan het gaas, te trekken wordt de kracht over de hele lengte verdeeld en blijft het gaas mooier. Je kunt de houten lat ook als een hefboom laten werken. In onderstaande video wordt deze methode goed in beeld gebracht.