Stronghold vs Stronghold Plus

Onlangs heeft Zoetis, fabrikant van diergeneesmiddelen en vaccins, Stronghold Plus op de markt gebracht. Stronghold wordt regelmatig geadviseerd door een dierenarts bij een konijn met vachtmijt (cheyletiella mijt). Is de Plus variant ook aan te bevelen voor konijnen?

De werkzame stof van Stronghold is effectief tegen vlooien, (oor)mijten, luizen en spoelwormen bij honden en katten. Stronghold is niet geregistreerd voor bijvoorbeeld konijnen. Toch wordt het vaak en effectief ingezet bij konijnen die lastig gevallen worden door vacht- of oormijt. Een dierenarts kan echter volgens de cascaderegeling, medicatie voorschrijven die niet specifiek voor een diergroep bedoeld is.

Verschillende onderzoeken hebben inmiddels aangetoond dat de werkzame stof Selamectine veilig en effectief gebruikt kan worden bij konijnen. Vergelijk tussen Stronghold en Stronghold Plus laat zien dat de Plus-variant een extra werkzame stof bevat met de naam ‘soralaner’. Deze stof is door Zoetis ontwikkeld en werkt als een ‘ectoparasiticide’. Dit betekent dat de stof parasieten doodt die op de huid of in de vacht leven. Bij een vergelijk van de twee valt het enige verschil op: de plus-variant biedt ook bescherming tegen teken.

Stronghold kan dus ‘off-label’ door een dierenarts geadviseerd worden na een risico-baten analyse. Gebruik van Selamectine is in verschillende onderzoeken veilig bevonden voor konijnen. Er is echter nog geen informatie beschikbaar over de veiligheid en effectiviteit in combinatie met soralener. Vooralsnog is het dus aan te raden Stronghold Plus (nog) niet te gebruiken bij konijnen.

Door de snelle stofwisseling van een konijn is het raadzaam om na 2 weken de behandeling met Stronghold te herhalen.

Hierbij moet aangetekend worden dat Stronghold (Plus) enkel op recept bij een dierenarts verkrijgbaar is. Laat altijd een (konijnkundig) dierenarts controleren of er daadwerkelijk sprake is van vacht- of oormijt en ga niet zelf experimenteren.

Disclaimer
Deze blogpost in uitsluitend bedoeld als achtergrondinformatie en dient niet als medisch advies gezien te worden.

Bronnen:

The International Journal of Applied research in Veterinary Medicine
Efficacy and Safety of Selamectin (Stronghold®/Revolution™) Used Off-Label in Exotic Pets

Kansas State University
Research shows that Selamectin is safe for rabbits and higher doses are needed to effectively treat fleas