Syfilis

Een aantal weken geleden vertoonde een rammetje van ons ineens een plekje bij zijn oog. Direct een zalfje (Cavasan) gebruikt, maar dat leverde niet het gewenste resultaat. Het plekje werd wat groter. Daarop naar de dierenarts. Daar werd gedacht aan een bacteriële ontsteking, waarschijnlijk door een krabwondje van hemzelf of zijn maatje. Antibiotica en een andere zalfje (Terra-Cortril) zou het moeten oplossen en inderdaad, na enkele dagen leek het minder te worden.

Helaas was het van korte duur. De plek bij de ogen breidde zich verder uit en er kwamen meer korsten. Daarop overgestapt op een zwaarderen anti-biotica (Baytril). Heel even leek het goed te gaan, maar helaas ook deze keer van korte duur. De plek werd groter, de oogranden roder en dikke korsten op de neus.

Ik was er niet gerust op dat dit goed zou komen. Op een avond, terwijl ik net terugliep van de konijnenverblijven naar binnen schoot me ineens te binnen dat het wel eens Syfilis zou kunnen zijn. Eenmaal binnen direct de laptop gepakt en een boek en het een en ander nagezocht. De website van Wilhelminapark Utrecht gaf me het gevoel in de juiste richting te zitten met deze diagnose. Direct daarop een mail gestuurd naar de dierenarts. De dag erop een afspraak gemaakt en voldoende antibiotica (Duplocilline) meegekregen, samen met een nieuwe tube Terra-Cortril. Een aantal dagen later ging het al een stuk beter. Op onderstaande foto’s is het verschil te zien. Foto 1 is gemaakt op de dag voordat we starten met Duplocilline en foto 2 is een week later. Ben blij dat we op de goede weg zitten. De behandeling houden we nog even vol (4 weken).

[Update 29/12/19]
Inmiddels zijn we twee weken verder en het ziet er meer dan goed uit (foto 3).

Foto 1: de dag voordat we begonnen met de behandeling tegen SyfilisFoto 2: een week later nadat we begonnen zijn met de behandeling tegen Syfilis
Foto 1Foto 2
Foto 3: twee weken later nadat we begonnen zijn met de behandeling tegen Syfilis
Foto 3