Karton

Veel konijneneigenaren gebruiken karton voor hun konijnen. Een kartonnen doos met meerdere gaten (uitgangen) om mee te spelen. Een kartonnen doosje, wc-rol of de rol van het keukenpapier om hooi met eventueel iets lekker in te verstoppen. In diverse dierenwinkels kan je huisjes kopen die bestaan uit een basis van karton waarop hooi, wortelchips en ander lekkers is ‘geplakt’.
Maar hoe zit dat nu als het konijn aan het karton gaat knagen en daarmee karton binnenkrijgt?

Richard Saunders, dierenarts en adviseur van het Engelse Rabbit Welfare Association & Fund (RWAF), schrijft in een blog op hun website het volgende daarover.

“Als een gespecialiseerde dierenarts zie ik konijnen zowel geschikt als ongeschikt vezelig en onverteerbaar materiaal eten wanneer ze maag/darmproblemen hebben. Het eten van karton kan een teken zijn van een dergelijk probleem. Het is vaak niet de oorzaak, maar een gevolg van bijvoorbeeld darmvertraging. Hetzelfde zie je ook bij zogenaamde ‘haarballen’.”

“Een konijn dat ziek is, eet vaker dingen die niet geschikt zijn” volgens Richard Saunders. “Natuurlijk zijn er konijnen die, ook zonder dat ze problemen hebben, ‘gewoon’ karton eten.”

Het is dus altijd even opletten als jouw konijn ineens of misschien wel altijd karton eet. In het eerste geval zou de oorzaak dus een maag/darm probleem kunnen zijn. In het tweede geval wellicht de toegang tot veel karton eten beperken, te verminderen of zelfs te ontnemen. Een en ander afhankelijk van de hoeveelheid die het konijn eet.

Origineel artikel:
RWAF | Cardboard