Tip: grassen en kruiden

Veel konijnen krijgen hooi en brokjes te eten, soms aangevuld met wat groenten en/of gedroogde kruiden. Maar konijnen vinden verse grassen en (on)kruiden ook ontzettend lekker en het is ook nog eens gezond.

Een voordeel is dat grassen en (on)kruiden in het voorjaar en de zomer volop in het wild te vinden zijn. Het nadeel is dat je moet weten welke geschikt zijn, je moet de planten in het wild kunnen herkennen en je moet ze op een veilige plek plukken. Niet naast een weg, vanwege autostoffen die neerslaan op de grassen en niet op een plek waar honden, katten en andere dieren hun behoefte doen.

Een veiliger manier is om zelf te zaaien en te planten en dat is veel eenvoudiger dan je denkt. Je kunt mooie plantenbakken nemen en die gebruiken of de onderkant van een doormidden gesneden plastic melkfles als basis. Vul deze met een beetje potgrond, strooi er wat zaadjes in of zet er een plantje in. Na een paar weken kan je de eerste oogst al voeren.

Zaden

Bij diverse tuincentra kan je zaden kopen. Denk hierbij aan: basilicum, peterselie, selderij of citroenmelisse. Heb je meer ruimte kan je natuurlijk ook groenten zaaien, zoals andijvie, slasoorten of koolsoorten.

Ook gras kan je zaaien. Je kunt dan beter niet voor gazongras kiezen, omdat dit type gras gekweekt is om een mooi gazon te geven, zonder mos en onkruiden. Konijnen vinden juist verschillende grassen en onkruiden lekker.

Zo heb ik de website van Bio-Ron gevonden, waar diverse grassen en grasmengsels te koop zijn, waaronder het biologisch kippentuintje, waar onze konijnen jaarlijks van smullen. De meesten kennen wel Timothy hooi, maar uiteraard kan je dat ook als gras zelf zaaien.

Uiteraard zijn er meer (online) winkels waar zaden te koop zijn. Ik noem hier nog even Vreekens zadenhandel. Zij hebben o.a. konijntjesweide en kleinveeweide zaden in hun shop.

Plantjes

Wil je niet met zaden beginnen? Natuurlijk is het ook mogelijk om in een tuincentra plantjes te kopen en die verder in de eigen tuin te laten groeien. Denk hierbij aan munt, peterselie, oregano of tijm.


Gerelateerde onderwerpen