Zichtbaarheid kennis dierenartsen

Jaren geleden stond ik in een dierenartsenpraktijk met een Vlaamse Reus. Van de term “Sore Hocks” had de dierenarts nog nooit gehoord, dat moest ze even navragen bij een collega. Ze heeft het konijn onderzocht en van alle kanten bekeken. Vervolgens heeft ze een injectie gegeven (met wat?) en met de mededeling: “Als het niet overgaat moet je maar terugkomen”. stond ik na zo’n tien minuten weer buiten. Uiteraard na betaling van ongeveer 45 euro.

Genoemde dierenarts had blijkbaar geen verstand van konijnen en achteraf gezien heeft ze ook diverse signalen afgegeven dat ze geen idee had wat ze met het konijn aan moest. Ik lees dit soort situaties echter wekelijks op internet. Dierenartsen die blijkbaar geen idee hebben en dus maar wat doen. Een kleine opsomming wat ik afgelopen weekend ben tegengekomen.

  • Konijn moet nuchter komen voor castratie
  • Konijn eet niet, dus wordt dwangvoeren geadviseerd zonder het konijn gezien te hebben
  • Advies om vooral geen hooi te voeren, want “daar kunnen allerlei ziektes in zitten”
  • Dierenarts is ‘vergeten’ te vaccineren tegen RHD2

Helaas ruimt de faculteit diergeneeskunde maar weinig tijd in voor de diergroep konijnen. Als een afgestudeerde dierenarts niet kiest voor bij- en nascholing zal de benodigde kennis achterblijven. Op zich is er niets mis mee als een dierenarts zich specialiseert in andere diergroepen, maar ik, als eigenaar, zou dat wel graag willen weten. Ik heb dan immers de keuze om een afspraak bij deze dierenarts te maken of nog even verder te kijken.

Kennis diergroepen zichtbaar op de website

Iedere dierenartsenpraktijk heeft tegenwoordig een website met informatie. Het zou dan toch niet zo moeilijk moeten zijn om via de beroepsorganisatie (KNMvD) gezamenlijk afspraken te maken om de zichtbaarheid van aanwezige kennis te vergroten?

Voorbeeldset van iconen die gebruikt zou kunnen worden om de zichtbaarheid van kennis bij dierenartsen te vergroten

Ik heb alvast een voorbeeld gemaakt. Een diergroep met een volle kleur (links) geeft aan dat de kennis optimaal is, bij een lichter gekleurde diergroep (rechts) is de kennis basis, terwijl de kennis ontbreekt bij een diergroep waar een streep door staat (midden).

Ik zou willen pleiten voor een dergelijke set van iconen
op de website van elke dierenartsenpraktijk!