Twee weken geleden was het nog ijzig koud, stonden we op de schaats en maakten een sneeuwpop. De laatste paar en de aankomende dagen wordt het daarentegen prachtig weer en kunnen we lekker naar buiten.
Konijnen kunnen ook echt van een voorjaarszonnetje genieten. Het is dan ook logisch om ze op die mooie dagen de vrijheid van de tuin te gunnen. Heeft u ook een gazon? Let dan op dat de konijnen niet teveel voorjaarsgras eten.
Suikergehalte in gras
Wanneer de dagen langer worden en het zonnetje zich meer laat zien begint het gras ook weer te groeien. Overdag wordt, onder invloed van de zon, koolstofdioxide omgezet in koolhydraten, waaronder suikers, en opgeslagen in het gras. Dit proces noemen we fotosynthese. In de nacht worden de suikers omgezet en gebruikt voor de groei.
Als de zon schijnt neemt in de loop van de dag het percentage suiker steeds verder toe. Als de nachten nog koud zijn, bijvoorbeeld bij nachtvorst, groeit het voorjaarsgras niet en worden de suikers niet gebruikt. Aan het begin van de volgende dag is het percentage suiker vervolgens hoger dan normaal. Dat wordt gedurende de dag alleen maar nog hoger.
Jong gras bevat naast suiker ook veel eiwit en weinig vezels, waardoor de voedingswaarde hoog is. Naarmate het gras ouder wordt, neemt de voedingswaarde weer af. De koolhydraten bevinden zich voornamelijk in het blad en veel minder in de stengel. Lang en uitgebloeid gras bevat daardoor veel minder energie en veel meer vezels. Het percentage suiker kan in langer, ouder gras tot wel de helft minder worden!
Gras raakt gestresst als het te weinig voedingsstoffen heeft door droogte of te weinig bemesting. Het suikergehalte van gestresst gras ligt nog hoger dan het normaal al het geval is.
Konijnen en suiker
Een groot deel van de in het voedsel aanwezige suikers en eiwitten worden in de dunne darm verteerd. Konijnen zijn daartoe prima in staat, mits het aanbod niet te groot is. Als de verteringscapaciteit in de dunne darm bereikt is, komen de suikers ook in de blinde en dikke darm terecht. Teveel suikers, voornamelijk snelle koolhydraten, zorgen er voor dat de slechte bacteriën in de blindedarm zich snel kunnen vermeerderen. Deze bacteriën verstoren vervolgens de darmflora, waardoor diarree en/of gas kan ontstaan. Dit gaat tevens ten koste van de bacteriën die nodig zijn om ruwvezel te verteren.
Kortom, let op (met de mooie dagen) in het voorjaar. Laat uw konijnen langzaam wennen aan het energierijke voorjaarsgras. Laat je konijn bijvoorbeeld pas los lopen nadat het gegeten heeft en niet er voor en dan nog voor een korte periode. Dat voorkomt dat het zich vol eet met jong gras.
Waarschuwing!
Pas ook op met plukken van gras en onkruiden buiten de eigen tuin. Vermijd plekken waar honden uitgelaten worden, maar ook veldjes waar bijvoorbeeld wilde konijnen zitten. Het RHD-virus kan je immers ook in het geplukte gras, aan je kleding of onder je schoenen meenemen naar huis …