Snacks

Loop een willekeurige dierenwinkel binnen of bezoek een online shop en de keuze is reuze: snacks ! Voor honden en katten, maar tegenwoordig ook volop voor konijnen. Waarom willen we onze konijnen zo graag verwennen met snoepjes en wat zijn daar de gevolgen van? In deze blogpost sta ik daar bij stil.

Menselijke emoties

De voornaamste reden om een huisdier te ‘verwennen’ met een snack is gebaseerd op een menselijke emotie. Vanuit ervaringen, waarbij een snack een gevoel van beloning, erkenning of liefde geeft, projecteren we datzelfde gevoel op onze konijnen. Fabrikanten spelen daar slim op in door mooie verpakkingen met gezond ogende en glanzende konijnen te presenteren. Diverse beloftes als ‘verantwoord’, ‘afgestemd op de voedingsbehoefte’, ‘gezonde lekkernij’ en ‘goed voor het gebit’ ondersteunen die belofte.

Naast de menselijke emotie kennen we een snack ook als hulpmiddel. Het belonen tijdens een training, denk bijvoorbeeld aan Konijn Hop, of een therapie-konijn kan positief bijdragen aan die training.

Koolhydraten

Een konijn heeft koolhydraten nodig, onder andere voor het regelen van de lichaamstemperatuur, de spieractiviteit, vorming van nieuw weefsel en de vervanging van enzymen en hormonen.

Langzame koolhydraten zijn beter dan snelle koolhydraten. Het lichaam doet er namelijk langer over om die lange ketens van moleculen af te breken. Ondertussen wordt de energie langzaam verwerkt.

Het konijn kan ook een teveel aan koolhydraten binnen krijgen, dat wordt dan omgezet als vet. Te veel suikers (voornamelijk snelle koolhydraten) zorgen er ook voor dat de slechte bacteriën in de blindedarm zich snel kunnen vermeerderen. Deze bacteriën verstoren vervolgens de darmflora, waardoor diarree en/of gas kan ontstaan.

Snacks

Snoepgoed bevat vaak juist veel suiker, want konijnen hebben veelal een voorkeur voor zoet. De snacks worden daardoor graag gegeten. Wij als eigenaar vinden het natuurlijk fantastisch als ons konijn aan komt rennen en gunnen ze graag een snoepje.

Regelmatig staat er op de verpakking dat het product geen “toegevoegde suikers” bevat. Controleer dan goed of er geen andere zoetstoffen, zoals bijvoorbeeld honing, is gebruikt.

Vertering

Foto van 2 konijnen met een appel. Ook veel soorten fruit bevat (te) veel suiker en is daardoor ongeschikt als snack.
Ook fruit kan (te) veel suiker bevatten en de darmflora verstoren.

Het verteringsproces van een tam konijn is nog steeds dezelfde als dat van een wild konijn. Het maagdarmstelsel is gemaakt om vezelrijk voedsel met een lage energiewaarde te verteren en op te nemen. Snelle en plotselinge veranderingen in het soort voedsel, zoals bijvoorbeeld een suikerpiek, kunnen de bacteriën in de blindedarm behoorlijk verstoren. Hierdoor kan de vertering niet goed verlopen of kan bijvoorbeeld gas ontstaan. Veel konijneneigenaren kennen de beruchte ‘gasbuik’.

Conclusie

Een snack als beloning voor een konijn hoeft zeker niet verkeerd te zijn, maar bedenk goed wat je geeft. Snacks met vezels, (gedroogde) groenten of kruiden zijn een veel beter alternatief dan fruit en allerlei suikerhoudende snacks uit de winkel. Het maagdarmstelsel van een konijn is erg gevoelig en ook een halve knaagstaaf kan voor een suikerpiek zorgen en daarmee de darmflora verstoren. Hoe mooi de verpakking ook is laat je niet verleiden in de aankoop van knaagsticks, yoghurtdrops of fruitrondo’s! Een stukje groente, een wilgentak of wat onkruid wordt net zo gewaardeerd.

Het verbaasd me dan ook dat veel eigenaren blijkbaar zoveel moeite hebben om de suiker-snacks achterwege te laten. Gasproductie wordt beïnvloed door de voeding. De nummer 1 veroorzaker van een gasbuik is suiker! Waarom zou je dat risico willen lopen?


Gerelateerde artikelen