Hangoor konijnen meer kans op problemen

Een wetenschappelijke studie van het Royal Veterinary College (RVC) bevestigt dat hangoor konijnen meer kans hebben op oor- en gebitsproblemen. Een dergelijk onderzoek is nog niet eerder gedaan en daarmee is dit dus een unieke bevinding.

Brachycephalic, oftewel ‘kort gezicht’ is een probleem dat niet alleen bij honden voorkomt, maar ook bij konijnen. Bij honden is het effect van een korte snuit op de ademhaling voornamelijk het probleem. Bij konijnen heeft het probleem vooral te maken met het gebit en het gehoor.

Konijnen met een hangende oren zijn doorgaans meer vatbaar voor gezondheidsproblemen, zoals vernauwde oorkanalen, overtollige wasopbouw en oorpijn. Het zijn echter niet alleen hun oren die worden aangetast; de bijbehorende schedelvorm veroorzaakt tandheelkundige problemen, zoals slecht uitgelijnde en overgroeide snijtanden, overgroei en molaire sporen. Hoewel er al langere tijd door professionals aangenomen werd dat de hangoren en de bijbehorende schedelvorm de frequente oor- en tandproblemen veroorzaken, is er tot nu toe nooit een wetenschappelijke studie uitgevoerd om dit te bevestigen of te weerleggen.

RVC-onderzoekers probeerden deze lacune in kennis recht te zetten door 15 hangoor konijnen en 15 konijnen met opstaande oren uit een opvang te bestuderen. Ze onderzochten de oorgezondheid van de konijnen door relevant gedrag waar te nemen, monsters te nemen, de gehoorgang te inspecteren met een otoscoop en medische gegevens te analyseren.
Ze bestudeerden de tandheelkundige gezondheid door het uitvoeren van onderzoeken en het analyseren van medische dossiers.

De resultaten van de studie en de observatie van de twee groepen bevestigt dat de konijnen met een hangende oren meer vatbaar zijn voor oor- en tandproblemen.

De betreffende aandoeningen zijn vaak langdurig en kunnen pijn, doofheid of eetproblemen veroorzaken. Ze betekenen ook dat konijnen met een hangoren vaker een dierenarts nodig hebben voor oorreiniging en tandheelkundige behandeling. Door deze welzijnsproblemen te koppelen aan hangoor konijnen, een eigenschap waar fokkers in het verleden specifiek op gefokt hebben, dragen de bevindingen van het onderzoek bij aan een breder debat over de ethiek van het fokken en kopen van dieren met extreme kenmerken.

Dr. Charlotte Burn, hoofddocent dierwelzijn en gedragswetenschappen bij de RVC, die de studie leidde, zei: “Mensen moeten nu afwegen of die schattige slappe oren het risico op pijn, doofheid en moeite met eten voor het konijn waard zijn, om nog te zwijgen van de extra dierenartsrekeningen.”

“Deze studie laat zien dat het gezonder is voor konijnen om meer natuurlijke oorvormen te hebben. De bevindingen zijn zorgwekkend omdat uit recente onderzoeken blijkt dat meer dan de helft van de konijnen in het Verenigd Koninkrijk hangoren heeft. “

Jade Johnson, laatstejaarsstudent RVC Diergeneeskunde die het onderzoek uitvoerde, zei: “Het verzamelen van de gegevens openbaarde de omvang van de oor- en tandpathologie die aanwezig zijn bij konijnen met hangende oren. Een deel van de konijnen had een hoge mate van vernauwing van de gehoorgang, zodat het moeilijk was om zelfs de otoscoop in het kanaal te steken voor onderzoek. Pogingen om ontstoken en vernauwde kanalen te onderzoeken toonden aan dat deze aandoening pijnlijk was voor konijnen, en in dit geval werd het onderzoek verkort. “

De rapportage wordt momenteel beoordeeld door andere onderzoekers. Het concept is online beschikbaar op BioRxiv.

Bron: RVC (Royal Veterinary College – University of London)


Meer informatie: