Zoetstoffen zeer gevaarlijk voor je huisdier!

Wanneer jouw huisdier een suikervrije ontbijtkoek, light yoghurt en andere light/zero producten opeet, kan dit een dodelijke afloop hebben. De zoetstoffen die in deze producten worden gebruikt, als vervanging van suiker, zijn zeer schadelijk voor dieren. De campagne die werd gestart door dierenliefhebbers, dierenartsen en de Koninklijke Peijnenburg, wil huisdiereigenaren waarschuwen voor de gevaren van deze stoffen.

Symptomen

De symptomen bij dieren kunnen na het eten van slechts een kleine hoeveelheid van een product met zoetstoffen al binnen een uur ontstaan. De zoetstof vergiftiging die je huisdier dan krijgt kan je herkennen aan braken, zwakte, toevallen en coma. Het kan ook voor leverfalen, stollingsstoornissen en zelfs de dood van je geliefde huisdier zorgen. Het gaat in dit geval om de zoetstof Xylitol.

Recente sterfgevallen

Op Facebook verschenen de laatste weken al berichten over huisdieren die gestorven zijn door het eten van producten met Xylitol. Deze dieren zijn naar de Faculteit Diergeneeskunde gegaan en daar bleek dat de zoetstoffen inderdaad de reden van sterfte van deze dieren waren.

Gevaarlijke stoffen

Het is sowieso te adviseren jouw huisdier te trakteren op voeding die speciaal voor hem/haar gemaakt is. Mocht jouw dier per ongeluk iets gegeten hebben dat niet bestemd is voor dieren, check dan de verpakking om te zien of er wel of geen Xylitol in zit. Bij twijfel: bel je dierenarts!

Naar de dierenarts!

Als je naar de dierenarts moet omdat je vermoedt of zeker weet dat of jouw dier schadelijke stoffen heeft binnen gekregen, neem dan de verpakking van het product mee. Zo kan de dierenarts snel zien om welke stof het gaat en wat de beste behandelmethode is.

Campagne

De campagne die deze week is gestart om huisdiereigenaren te waarschuwen, kan je volgen via hun eigen website of de Facebookpagina.

Bron: dierenarts.nl