Myxomatose uitbraak

Op diverse plekken in de (sociale) media wordt inmiddels melding gemaakt van het feit dat er veel konijnen overlijden aan myxomatose. O.a. in de omgeving Vianen, maar inmiddels ook Amsterdam richt Myxomatose een ware slachting aan onder, voornamelijk, wilde konijnen.

Onze huiskonijnen kunnen tegen Myxomatose gevaccineerd worden, waardoor ze beter beschermd worden. Regelmatig lees ik dat “vaccinatie geen 100% bescherming biedt” en dat is bij Myxomatose zeker het geval. Bij besmetting heeft een gevaccineerd konijn ongeveer 50% kans dat het niet besmet wordt. Van de konijnen die ondanks vaccinatie wel ziek worden overleeft nog eens 50% juist vanwege de vaccinatie. Het is dus ten allen tijde aan te raden om je konijn(en) volledig te vaccineren.

Krantenartikel van 14 oktober 2020 over de Myxomatose uitbraak

Voorkomen

Een besmetting helemaal voorkomen is lastig, maar je kan er wel degelijk rekening mee houden. Een aantal aandachtspunten:

  • Als je gewandeld hebt in een gebied waar ook wilde konijnen voorkomen, kan je beter niet dezelfde kleding/schoeisel dragen bij de eigen konijnen.
  • Myxomatose wordt overgedragen door o.a. direct contact. Voorkom dat wilde konijnen in je tuin kunnen komen
  • Ook muggen zijn bekende vectoren. Laat dus bijvoorbeeld geen regenwater staan in emmers, bloembakken etc.
  • Kom je een ziek wild konijn tegen? Hoe zielig ook: neem het niet mee en raak het niet aan.

Meer informatie