3 in 1 konijnen vaccin

Vorig jaar werd het nieuwe Nobivac vaccin al aangekondigd door MSD: één vaccin tegen alle 3 konijnenvirussen (myxomatose, RHD1 en RHD2) en nu is het dan ook verkrijgbaar bij jouw dierenarts: Nobivac Myxo RHD Plus!

Voordelen

  • In een keer alles vaccineren in plaats van twee verschillende injecties
  • Niet meer dubbel vaccineren tegen bijvoorbeeld RHD1 (zoals in de combinatie Nobivac myxo-rhd met Filavac KC + V)
  • Er is geen wachttijd meer van 2 weken zoals soms geadviseerd wordt bij twee verschillende entstoffen

Nadelen

Zitten er ook nadelen aan deze nieuwe entstof? Dat is nog moeilijk te zeggen, er is immers nog weinig tot geen ervaring mee in de praktijk.
Bij het lezen van de bijsluiter vallen echter wel een aantal belangrijke zaken op. Allereerst de opmerking die hieronder in de afbeelding geel is gearceerd.

Gedeelte uit de bijsluiter van Nobivac Myxo RHD Plus

Het is dus belangrijk om de vaccinatiegeschiedenis van jouw konijn te kennen. Ter verduidelijking kan je onderstaand schema gebruiken. Dit schema is gecontroleerd door een medewerker van MSD en technisch correct bevonden.

Overigens is de regel daarboven ook wel van belang. Door de maternale (1) bescherming wordt vaccinatie vanaf 7 weken geadviseerd. In de praktijk kunnen jonge konijnen dus tijdelijk onbeschermd zijn.

Verder valt in de bijsluiter nog een regel op, die zeker van belang is voor de fokkers onder ons.

Voorlopig wordt in Nederland alleen de single dosis verkocht. De Nederlandse markt is te klein voor de variant met 50 doses. Er is wel een Europese licentie, waardoor deze ook in Nederland verkocht mag worden, maar dan moet er ook een Nederlandse bijsluiter en etiket op het flesje. Om die reden is het momenteel niet mogelijk om het vaccin in een grotere doses aan te schaffen. In de praktijk is een single dosis ongunstig in prijs als je veel konijnen hebt die gevaccineerd moeten worden.

Je kunt het schema ook als PDF bestand downloaden

Nobivac Myxo-RHD-Plus:

Biedt bescherming tegen: Myxomatose, RHD1 en RHD2
Type vaccin: Twee levende, gevriesdroogd vaccin met RHD vector
Vaccinatie-herhaling: 12 maanden
Biedt bescherming: na 3 weken
Minimum leeftijd: vanaf 5 weken. Vanwege mogelijk verminderde werking door maternale bescherming is het advies vanaf 7 weken. Indien voor 7 weken gevaccineerd wordt een booster geadviseerd (na leeftijd van 7 weken, voor leeftijd van 6 maanden)
Houdbaarheid na aanprikken / oplossen: 4 uur
Geregistreerd in: Nederland
Dracht: kan veilig gegeven worden tijdens gehele dracht

Leverancier: MSD Animal Health | Bijsluiter


(1) de bescherming door antistoffen dat een lamprei (jong konijn) tijdelijk geniet omdat het deze van de moeder heeft ontvangen

Gerelateerde berichten