Uit nieuw onderzoek van het Royal Veterinary College (RVC) blijkt dat dat rassen met hangende oren of een korte schedel geen grotere kans op gebitsproblemen hebben in vergelijking met rassen met rechtopstaande oren en/of een langere schedel.
Dit staat in contrast met een eerder onderzoek dat hangoren als een risicofactor rapporteerde. Naar aanleiding van dit onderzoek is eerder ook een artikel op deze website verschenen.
Risicofactoren
Er worden in het onderzoeksverslag wel enkele risicofactoren genoemd die een verhoogde kans geven op gebitsproblemen, al is het soms maar een kleine verhoging. Er is hierbij ook gebruik gemaakt van dat uit voorgaande onderzoeken.
- Rammen hebben een hogere kans op tandproblemen dan voedsters
- Gecastreerde konijnen hebben meer kans dan intacte konijnen
- Konijnen boven de 2KG hebben minder kans dan konijnen onder de 1,5KG
- konijnen van 5 jaar of ouder hebben veel meer kans op tandproblemen dan konijnen jonger dan 1 jaar
- Konijnen met een rex vacht hebben minder kans dan konijnen met een normale vacht
- Raskonijnen hebben 1,2 meer kans dan niet raszuivere konijnen. Het was echter niet altijd duidelijk of een konijn wel of niet raszuiver was.
- Binnenkonijnen lopen een groter risico door het ontbreken van direct zonlicht, waardoor er minder vitamine D wordt aangemaakt. Vitamine D speelt een cruciale rol in de opname van calcium.
- Konijnen die weinig hooi of ander structuurvoedsel eten lopen meer risico op tandproblemen
- Konijnen die muesli (gemengd voer) eten hebben een verhoogde kans op tandproblemen.
Gegevens onderzoek
Dental disease in companion rabbits under UK primary veterinary care: Frequency and risk factors
Jackson MA, Burn CC, Hedley J, Brodbelt DC, O’Neill DG. Dental disease in companion rabbits under UK primary veterinary care: Frequency and risk factors. Vet Rec. 2024;e3993. https://doi.org/10.1002/vetr.3993