Positieve eigenschappen van hooi

Hooi heeft veel positieve eigenschappen die de gezondheid van dieren ten goede komt. Goed hooi bevat voedingsstoffen als vitamine D, eiwitten en suikers, bevordert de darmwerking en verbetert de voerbenutting. Maar goed hooi produceren vraagt om een planmatige aanpak.

Voor konijnen geldt net zo goed dat kwaliteitshooi belangrijk is. Als je in de dierenwinkels kijkt zijn er veel verschillende soorten te koop. Of ze allemaal wel zo goed zijn is maar de vraag. Diverse soorten die adverteren met de naam “kruidenhooi” bestaan uit het goedkoopste hooi waardoor wat gedroogde kruiden zijn gemengd. Dat is heel wat anders dan ‘echt’ kruidenhooi. Dat komt immers van een grasland waar diverse grassen en (on)kruiden groeien en wat na maaien en drogen er echt anders uitziet.

In plaats van hooi kan een konijn ook gras eten. Het gras wat als gazon groeit is echter minder geschikt dan andere grassoorten. Gazongras is gekweekt om sterk te zijn, onkruid of mossen geen kans te geven. Graszaadhooi, het overblijfsel nadat het graszaad geoogst is, kan ook beter niet aan dieren gevoerd worden.

Natuurlijk kan je ook zelf grassen en (on)kruiden kweken.

Zeker als dieren niet buitenkomen, kunnen ze vrij snel vitamine D tekortkomen

DIERENARTS GERRIT HEGEN

Dat er weer meer belangstelling is voor hooi als kwaliteitsvoer voor dieren blijkt ook wel uit het artikel “Hooi wordt weer hip” (Veeteelt – februari 2020) . Het artikel is hieronder te downloaden.


Gerelateerde onderwerpen