Tularemie in Zweden

Tularemie of hazenpest, ook bekend als de konijnen-koorts, is een bacteriële zoönose [1] die wordt veroorzaakt door de bacterie Francisella tularensis en komt voor op het noordelijk halfrond. Het is een besmettelijke ziekte die bij de mens zeldzaam is maar wel gevaarlijk.

De dieren die het meest waarschijnlijk de ziekte zullen dragen zijn wilde hazen, vandaar de naam konijnenkoorts en knaagdieren, maar het kan ook op mensen worden overgedragen via muggenbeten en af ​​en toe tekenbeten.

Het is ook mogelijk dat de infectie wordt overgedragen door stof of drinkwater in te ademen dat besmet is met urine of uitwerpselen van dieren met de ziekte, volgens de Zweedse gezondheidsdienst. De ziekte kan niet van mens op mens worden overgedragen.

Het is te vroeg om de exacte omvang van de ziekte dit jaar te meten, omdat de statistieken van het Public Health Agency pas later beschikbaar zullen zijn.

Maar het Zweedse Veterinaire Instituut heeft gewaarschuwd voor verschillende bevindingen van dode dieren die besmet waren met de ziekte, en een “vermoedelijke uitbraak”.

Volgens de regionale gezondheidsautoriteiten zijn sinds begin juli 33 mensen in de regio Gävleborg getroffen door konijnenkoorts. In de meeste gevallen waren de patiënten besmet in het Ljusdal-gebied, en één geval had betrekking op een patiënt die ziek werd na het opruimen van een schuur.

Alleen al in het Dalarna-gebied zijn minstens 12 mensen getroffen door konijnenkoorts, vertelde een arts in overdraagbare ziekten aan SVT Dalarna, en hij zei dat het cijfer naar verwachting zou toenemen.

“Het ziet ernaar uit dat er dit jaar veel gevallen zullen zijn, meer dan vorig jaar,” zei arts Anders Lindblom en voegde eraan toe: “Niet iedereen [die wordt getroffen door konijnenkoorts] zoekt medische hulp en meldt de ziekte.”

Ten minste nog eens vijf mensen hebben gevallen van konijnenkoorts ook in Norrbotten bevestigd.

Symptomen van konijnenkoorts beginnen meestal met zwelling of gevoeligheid in de lymfeklieren en een huidletsel op de plaats van een beet of direct contact, af en toe gevolgd door symptomen die huiduitslag, misselijkheid en hoofdpijn kunnen omvatten.

Zweden had een grote uitbraak van konijnenpest in 2015, toen 859 mensen in het hele land aan de ziekte leden, de meerderheid in Norrbotten en Västerbotten. In 2018 werden 107 gevallen in heel Zweden gemeld, waarbij Dalarna de zwaarst getroffen regio was.

De beste manier om jezelf te beschermen tegen infecties is om muggenbeten zoveel mogelijk te voorkomen (door insectenwerende middelen te gebruiken of lange, losse kleding te dragen wanneer je tussen schemering en zonsopgang naar buiten gaat), en vooral voorzichtig te zijn als je een dood dier moet aanraken zoals een knaagdier of haas, met behulp van voorzorgsmaatregelen zoals een gezichtsmasker en handschoenen.

Bron: The Local


[1] Een zoönose is elke ziekte of infectie die van nature overdraagbaar is van gewervelde dieren op mensen. 


Meer informatie:

Icoon

Zieke hazen in het veld 326.79 KB 13 downloads

Hazen dragen diverse ziekteverwekkers met zich mee zoals de bacteriën Pasteurella,…