Nieuw onderzoek echografie bij darmimmobiliteit

Nieuwe studie toont aan dat een echo problemen van het maagdarmstelsel (gas, verstopping, darmimmobiliteit) bij konijnen kan weergeven.

De meeste voorkomende problemen bij konijnen hebben te maken met het maagdarmstelsel. Konijnen ontwikkelen vrij gemakkelijk levensbedreigende complicaties door o.a. stress, onjuist dieet, gebitsproblemen en het binnenkrijgen van gif.

“Het zijn zeer gevoelige kleine dieren”, aldus universitair hoofddocent Jennifer Graham, hoofd van de dienst Diergeneeskunde bij de Cummings School. “Als het gaat om maagdarm problemen kunnen konijnen in een veel kortere periode sterven dan honden of katten. Als een konijn niet binnen twaalf tot vierentwintig uur heeft gegeten of gepoept, moet de eigenaar het meteen naar een dierenarts brengen.”

Veel maagdarm ziekten en problemen zien er uiterlijk hetzelfde uit bij konijnen. Weten of – en hoe – de darm functioneert, zou dierenartsen kunnen helpen de lijst met mogelijke oorzaken om met de behandeling te beginnen te verkleinen.

Met dat in gedachten hebben Graham en haar onderzoekspartners onlangs onderzocht of echografie normale beweging of beweeglijkheid van het maagdarmstelsel van konijnen kan weergeven.

Soortgelijke studies zijn gedaan bij mensen, paarden en honden, en als gevolg daarvan gebruiken artsen echografie om de beweging van het maagdarmkanaal te bekijken om de beweeglijkheid te evalueren. Met de informatie over normale beweging kan echografie beter worden gebruikt om onderliggende ziekten en aandoeningen te onderscheiden.

Voor de studie bij konijnen gebruikten de onderzoekers echografie om te kijken naar de darmbeweging van tien gezonde konijnen die naar een dierenkliniek waren gebracht voor routine onderzoeken. Ze gebruikten ook echografie om te kijken naar het maagdarmkanaal bij elf konijnen die werden gecastreerd, zowel voor als nadat de huisdieren waren verdoofd.

“Als zieke konijnen pijn hebben en gestrest zijn, kunnen we een kalmerend middel gebruiken om het ze comfortabeler te maken,” legde Graham uit. “We wilden weten of kalmerende middelen de beweeglijkheid van het maagdarmkanaal van een konijn zodanig beïnvloed dat het verandert wat we zien met echografie.”

In het juli nummer van het American Journal of Veterinary Research meldden de onderzoekers dat echografie inderdaad de normale beweeglijkheid in de dunne darm van huisdieren kon tonen. Echografie blijkt ook een nauwkeurige manier om de beweging van de dunne darm te beoordelen, ongeacht of de konijnen waren verdoofd.

Het onderzoek helpt dierenartsen om de beeldvormende techniek beter te gebruiken om konijnen met maagdarm-symptomen te diagnosticeren. Echografie kan een aantal voordelen hebben ten opzichte van röntgenfoto’s – röntgenfoto’s – beiden niet-invasieve methoden [1] die gewoonlijk worden gebruikt om naar het maagdarmstelsel van konijnen te kijken.

“We kunnen ook een echo maken van een konijn dat normaal rechtop zit, in plaats van het uit te rekken om röntgenfoto’s te maken”, voegde Graham toe. Hoewel röntgenfoto’s een ophoping van gas in een konijn kunnen aantonen, tonen ze niet de beweging van het maagdarmkanaal. “Dus echografie geeft ons informatie over hoe de darmen eigenlijk werken versus het leveren van een statisch beeld,” zei Graham.

Ze legde uit dat deze informatie cruciaal is om onderscheid te maken tussen wanneer maagdarm-symptomen worden veroorzaakt door iets dat de darmen blokkeert, versus darmimmobiliteit, dat is wanneer de darmen normaal zijn vertraagd of gestopt met samentrekken vanwege een ander onderliggend probleem.

Momenteel voeren dierenartsen vaak verkennende chirurgie uit om dat antwoord te krijgen bij soorten zoals honden en katten. Chirurgie is veel riskanter bij konijnen en kan het beste worden vermeden, tenzij absoluut noodzakelijk; Graham hoopt dat deze studie sommige konijnen zal helpen onnodige operaties te voorkomen.

Bron: TuftsNow


[1] Alle ingrepen die niet als belastend voor de patiënt kunnen worden beschouwd, zoals een echografie of röntgenfoto.

Gerelateerde berichten