Vaccineren blijft belangrijk

Bijna dagelijks lees ik wel een bericht over virussen en vaccinaties bij konijnen. De meningen zijn enorm verdeeld. Grofweg zijn er verschillende groepen eigenaren:

  • Zij die elk jaar alle konijnen laten vaccineren zowel binnen- als buitenkonijnen
  • Zij die elk jaar alleen de buitenkonijnen laten vaccineren
  • Zij die niet vaccineerden, maar door negatieve ervaringen met het virus inmiddels wel laten vaccineren
  • Zij die niet vaccineren, vaak vergezeld van de toevoeging dat de konijnen altijd gezond zijn en oud zijn/worden

De titel zegt het al: persoonlijk ben ik een groot voorstander van vaccineren. Niet omdat ik de farmaceutische industrie zo fantastisch vind, of de dierenartsen wil sponsoren, maar omdat het de enige manier is om konijnen te beschermen.

Het is namelijk heel simpel: als het virus niet tot jouw konijnen komt worden ze niet ziek van het virus. Komt het dat echter wel, overlijden ze.

Natuurlijk ligt het iets genuanceerder. Niet elk besmet konijn overlijdt, maar ruim 90% overleeft het niet. Daarnaast geeft een vaccinatie geen volledige bescherming, maar toch wel ruim 90%.

De kans dat jouw konijn besmet raakt is echter vrij reëel. Het virus waart rond en jij of een ander neemt het eenvoudig mee aan je kleding, onder je schoenen of met het hooi. Ook vogels die overvliegen kunnen met de ontlasting het virus laten vallen. Het is zeer hardnekkig en kan weken zonder gastheer leven, hele hoge en hele lage temperaturen overleven. Bedenk dat het gemaakt is om te doden!

Kortom, al die ellende kan je voorkomen met een simpele injectie. Zitten daar nadelen aan? Ja, er zijn enkele nadelen. Naast de prijs kan een konijn gezond ogen en toch niet gezond zijn. Een vaccinatie kan dan net de druppel zijn waardoor er een reactie komt. Ook kan er tijdelijk een bultje verschijnen. Dat weegt echter niet op tegen het voordeel. Namelijk overleven bij besmetting!

Waarschuwing! Let zelf ook goed op bij het laten vaccineren van je konijnen. De afgelopen weken heb ik diverse vaccinatieboekjes gezien van eigenaren die dachten dat hun konijn volledig beschermd was tegen alle 3 virussen. Helaas bleek de inenting tegen RHD2 regelmatig te ontbreken! Controleer dus altijd zelf ook het vaccinatieboekje. Op deze pagina staat een beschrijving van alle voorkomende vaccins in Nederland en België. Zodoende kan je zelf controleren wat die naam of dat stickertje in het boekje nu betekent!

De laatste weken rouleren er wat foto’s op FaceBook van enorm heftige plekken na een vaccinatie. Vaak wordt direct de oorzaak genoemd: het vaccin. Het zou best kunnen dat het een reactie is, waardoor de huid plaatselijk een wond vertoont (necrose). Dus meldt het altijd bij de dierenarts, maar uit gegevens blijkt ook vaak dat er gevaccineerd is in de bil(spier) i.p.v. onder de huid, of (nog vaker) dat het vaccin geïnjecteerd wordt met dezelfde naald als waarmee het opgezogen is. Dat zou een dergelijke plek ook goed kunnen verklaren.


Gerelateerde berichten