Veel konijnen leiden een ellendig leven

Ze worden vaak gezien als het perfecte huisdier voor kinderen: schattig, donzig en onderhoudsarm. Maar veel van de 1,5 miljoen tamme konijnen in het Verenigd Koninkrijk leiden een ellendig, door ziekte geteisterd leven, zo blijkt uit onderzoek.

Te lange nagels en tanden, darmimmobiliteit en een vervuilde achterhand – die het gevolg kunnen zijn van een slecht dieet, waren enkele van de meest voorkomende aandoeningen die werden aangetroffen in een studie van meer dan 6000 konijnen die bij een dierenarts op consult waren.

Het Royal Veterinary College concludeerde dat myiasis – een aandoening die wordt veroorzaakt door vliegen die eieren op de vacht van het konijn leggen, waardoor de maden vervolgens het vlees opeten – een van de meest voorkomende doodsoorzaken is.
Anorexia, die kan optreden als gevolg van aandoeningen zoals tandziekten, maagzweren of ademhalingsproblemen, is ook een veel voorkomende oorzaak.

Dan O’Neill, een dierenarts die mede-auteur van het onderzoek is, vertelde dat het idee dat konijnen alleen ‘minimale verzorging en behandeling nodig hebben terwijl ze muesli-achtig voedsel in een hok krijgen’, verkeerd is.
“We weten nu dat dit niveau van zorg, vanuit het oogpunt van welzijn, volledig onacceptabel is” zei hij, eraan toevoegend dat konijnen niet geïsoleerd gehouden zouden mogen worden.
“Konijnen vertonen hun lijden niet zoals andere soorten, dus het past ons allemaal om hun problemen te herkennen en te voorkomen.”

De studie toonde ook aan dat de gemiddelde levensduur van konijnen maar 4,3 jaar is, hoewel er één uitzondering werd geregistreerd van 14,4 jaar.

Tamme konijnen worden in Groot-Brittannië sinds de 19e eeuw gehouden en zijn nu een van de populairste huisdieren van het land. Tot op heden zijn er 60 rassen erkend door de British Rabbit Council en meer dan 500 variëteiten.

Er is eerder bezorgdheid geuit over Lionhead konijnen, die gevoelig zijn voor tandproblemen die kunnen leiden tot verlies van eetlust. Hun plattere gezichten, die vaak als schattig worden ervaren, kunnen ook ademhalingsproblemen veroorzaken.

Joanna Hedley, een andere dierenarts en co-auteur van het onderzoek, voegde eraan toe: “Veel van de belangrijkste medische problemen zijn nog steeds problemen die we volledig moeten kunnen voorkomen door de juiste controle op sociaal welzijn (een “konijnenmaatje”) voeding en gezondheid.
“Een betere voorlichting van de eigenaar is noodzakelijk als we de gezondheid en het welzijn van konijnen in de komende jaren willen verbeteren.”

Uit een recent rapport van de People’s Dispensary for Sick Animals (PDSA) blijkt dat, hoewel konijnen sociale dieren zijn die behoefte aan gezelschap hebben, in de UK meer dan de helft (54%) van de konijnen alleen gehouden worden.
Het rapport beschrijft ook dat driekwart van de eigenaren de huidige conditie van hun huisdier niet weet, terwijl 28% van de konijnen in een te klein hok of kooi wordt gehouden.

Bron: TheGuardian

Note: Het konijn in de foto is ter illustratie en is derhalve geen representatief voorbeeld.

Gerelateerde berichten

Hangoor konijn heeft grotere kans op gezondheidsproblemen
Hangoor konijnen meer kans op
problemen