Werkzaamheid Eravac na 9 maanden

Eravac is de naam van een vaccin waarmee een konijn preventief beschermd kan worden tegen Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) type 2 (ook wel VHS2 of RVHD2 genoemd).

Geen enkel vaccin beschermd mens of dier voor de volle 100%, dus ook bij Eravac is dat het geval. Het kan dus voorkomen dat een gevaccineerd dier alsnog overlijdt aan de gevolgen van RHD2. Dit kan diverse oorzaken hebben. Een konijn kan niet helemaal fit zijn op het moment van vaccinatie, waardoor de entstof niet goed z’n werk kan doen. De oorzaak kan echter ook bij de dierenarts liggen. Zo moet Eravac na aanprikken direct toegepast worden [1]. Als de verwerking te lang duurt of het vaccin onvoldoende gekoeld is geweest, bijvoorbeeld tijdens transport, kan de werking afnemen. Tenslotte zijn er ook dierenartsen en anderen die een verkeerd advies geven.

Er zijn 3 virussen waartegen preventief gevaccineerd kan worden:

  • Myxomatose
  • RHD type 1
  • RHD type 2

Er zijn diverse merken entstoffen op de markt, elk met hun eigen manier van verwerken, bescherming en vaccinatie herhaling. Het is dus soms even puzzelen om een juiste combi bij elkaar te brengen waarmee het konijn volledig en correct gevaccineerd is.

Klik hier voor een overzicht van veel gebruikte entstoffen en meer informatie over vaccineren.

Voorbeeld: met de combi Filavac (tegen RHD1 en RHD2) en Lyomyxovax (tegen Myxomatose) is een konijn preventief beschermd. Echter na 6 maanden niet meer tegen Myxomatose, omdat Lyomyxovax 6 maanden bescherming biedt.

De werking van Eravac is “vastgesteld” op 9 maanden, maar de leverancier van Eravac (Hipra), heeft 3 laboratorium studies laten doen.
Zo’n 300 konijnen zijn voor deze studie gebruikt. Een deel van deze konijnen zijn gevaccineerd met Eravac, terwijl een ander deel een placebo vaccinatie kreeg toegediend. 9 Maanden na vaccinatie werden de konijnen geïnfecteerd met het RHD type 2 virus.
Zie hieronder de resultaten.

Studie 1
Alle gevaccineerde konijnen overleefden het virus tegenover 37% van de niet gevaccineerde konijnen.

Studie 2
93% Van de gevaccineerde konijnen overleefden het virus tegenover 50% van de niet gevaccineerde konijnen

Studie 3
Alle gevaccineerde konijnen overleefden het virus tegenover minder dan 70% van de niet gevaccineerde konijnen.

Volgens bronnen zou Hipra de overige testresultaten afwachten om een immuniteitsduur van 12 maanden aan te tonen.

Bron: RabbitingOn Autumn 2019 | RWAF | Campaign Update Autumn 2019


Voetnoot:
[1] Andere merken vaccinaties kennen verschillende verwerkingstijden. Deze zijn dus niet altijd gelijk aan elkaar.