Steenmarter in je tuin?

De laatste jaren wordt er in toenemende mate geschreven over steenmarters die overlast bezorgen in woonwijken en binnensteden. Oorspronkelijk komen ze voornamelijk in landelijke gebieden voor, maar de steenmarter (Martes foina) voelt zich inmiddels blijkbaar ook prima thuis in de stad, dicht bij de mens.

Uiterlijk

De steenmarter is ongeveer zo groot als een kat, maar dan met kortere poten. Ze hebben een lichtbruine vacht, met een witte vlek op hun keel en voorpoten, een lange, donkerbruine staart en zwartbruine poten.

De steenmarter is familie van de otter, de das, de bunzing, de hermelijn, de wezel en natuurlijk de boommarter.

Waarom in de tuin?

Naast het feit dat de steenmarter een groot aanpassingsvermogen heeft en daardoor snel gewend is aan het ‘drukke leven in de stad’ is het ook niet kieskeurig in het voedsel. Bessen, vruchten, etensresten en insecten, maar ook ratten en muizen versmaden ze niet.

Overlast

Steenmarters kunnen voor overlast zorgen zoals geurhinder, lawaaihinder en bijtschade. Ook het inbreken in dierenverblijven en het roven van eieren, kippen of konijnen komt regelmatig voor.

Zelf bestrijden van steenmarters is niet toegestaan omdat ze behoren tot een beschermde diersoort.

De uitwerpselen van een Steenmarter kenmerken zich door een gedraaide, spitse punt.
Je kunt soms ontdekken wat het dier gegeten heeft doordat er pitten, stukjes bot of haren te zien zijn.

Wat kan je wel doen?

Je kunt het wel de steenmarter zo moeilijk mogelijk maken. In deze post geef ik enkel een aantal tips aangaande konijnen die in de tuin gehouden worden, maar ook voor andere diersoorten, auto’s en huizen bestaan diverse tips. Zie hiervoor ook de bronnen onderaan deze pagina.

  • Zorg dat je konijn(en) ‘s nachts opgesloten zitten. De steenmarter is vooral in de nacht actief.
  • Zorg dat je stevig gaas gebruikt. Vanaf een draaddikte van 1,5 mm en een maaswijdte minder dan 4×4 cm zitten konijnen veilig. Let wel! er zijn kleinere soorten marterachtigen. Wil je echt veiligheid, zorg dan voor een maaswijdte van maximaal 1,5 x 1,5 cm
  • Zorg ook dat de bovenkant dicht is. Steenmarters kunnen goed klimmen en knagen. Is de bovenkant een net? Vervang het dan voor stevig en sterk gaas.
  • Controleer het hele hok en de ren of er nergens een opening is, of eenvoudig te maken is. Denk hierbij ook aan de onderkant van de ren en de aansluiting op de bodem.
  • Controleer de toegangsdeur(en), sluiten ze goed en is het hang- en sluitwerk deugdelijk?
  • Schrikdraad kan een oplossing bieden
  • Zorg dat jouw tuin minder interessant wordt om in te vertoeven. Steenmarters zijn dol op fruit, waardoor die appelboom of bessenstruik in je tuin wel eens de magneet kan zijn

Kortom, voorkomen is beter dan genezen!

Meer lezen?


Gerelateerde berichten