Konijnen veilig vervoeren

Het veilig vervoeren van je konijn vereist de juiste voorbereiding en materialen. Konijnen zijn gevoelige dieren en een stressvrij en veilig transport is cruciaal voor hun welzijn. Hier zijn enkele belangrijke aspecten om in gedachten te houden bij het kiezen van een transportmiddel voor je konijn.

Deugdelijk Materiaal

Het is van essentieel belang dat het transportmiddel gemaakt is van materiaal waar je konijn niet gemakkelijk doorheen kan knagen. Een kartonnen doos is ongeschikt, niet alleen vanwege het materiaal, maar ook de makkelijke absorptie van urine waardoor het de bodem verzwakt. In het algemeen geldt: vermijd transportboxen van dun of zwak materiaal. Hout of kunststof zijn een veilige optie, omdat deze niet snel doorgeknaagd kunnen worden en extra duurzaamheid bieden.

Juiste Afmetingen

De ruimte in de transportbox moet niet te groot en niet te klein zijn. Een te grote ruimte kan ervoor zorgen dat het konijn tijdens het transport heen en weer geschud wordt, wat stress, of zelfs ernstig letsel kan veroorzaken. Een te kleine ruimte daarentegen kan benauwd en oncomfortabel zijn. Een goede vuistregel is dat de transportbox net groot genoeg moet zijn zodat je konijn comfortabel kan liggen. Dit zorgt ervoor dat het konijn zich veilig en geborgen voelt zonder al te veel bewegingsruimte die kan leiden tot onnodige onrust.

LengteBreedteHoogte
Grote rassen55 cm35 cm40 cm
Midden rassen45 cm30 cm35 cm
Kleine rassen35 cm25 cm30 cm
Dwerg rassen30cm 25 cm25 cm
Bron: Welzijnsleidraad Kleindier Liefhebbers Nederland

Voldoende Ventilatie

Ventilatie is cruciaal bij het transporteren van konijnen. Een transportmiddel met voldoende luchtopeningen zorgt ervoor dat je konijn altijd genoeg frisse lucht heeft, wat helpt bij het verminderen van stress en het behouden van een gezonde ademhaling. Zorg ervoor dat ongeveer een derde van het vloeroppervlak van de transportbox uit ventilatie bestaat.

Extra Tips voor Veilig Transport

  1. Bodembedekking: Plaats een zachte, absorberende ondergrond in de transportbox, zoals een laagje houtvezel met daaroverheen stro. Let wel op dat je niet zoveel stro geeft dat het de ventilatieopening(en) kan blokkeren.
  2. Rustige Omgeving: Houd de transportbox tijdens de rit op een stabiele en veilige plek in de auto, uit direct zonlicht en weg van harde geluiden. Als je de box in de kofferbak plaatst zet de box dan in de lengterichting, waardoor het niet makkelijk kan kantelen bij onverwacht stevig remmen.
  3. Temperatuur: Zorg ervoor dat de omgevingstemperatuur tijdens het transport aangenaam is. Konijnen kunnen niet goed tegen extreme hitte of temperatuurwisselingen. Als je de airco aanzet houdt dan rekening met de buitentemperatuur. Het is niet gezond als je konijn uit een auto van 22 graden ineens in een buitentemperatuur van 30 graden komt.
  4. Pauzes en Hydratatie: Als je een lange reis maakt, plan dan regelmatige pauzes om je konijn water aan te bieden en te controleren of alles in orde is.