Drinkwater en vorst

Nu het weer kouder wordt in Nederland en (in de nacht) de temperatuur onder het vriespunt daalt, maken veel eigenaren met buitenkonijnen zich zorgen over temperaturen, koude en vooral het bevriezen van waterflesjes en -bakken.

Er bestaan allerlei hulpmiddelen, zoals thermohoesjes en heatpads, om het water minder snel te laten bevriezen, maar uiteindelijk bevriest het tuitje van de fles en/of het water toch. Druivensuiker of zout aan het water toevoegen is een verkeerde keuze en moet je zeker, om gezondheidsredenen, niet doen.

Mijns inziens moet het doel dan ook niet zijn om het water zo lang mogelijk vloeibaar te houden, maar de konijnen voldoende te laten drinken. Mijn tip om konijnen, ondanks vorst, toch voldoende water te laten drinken is: geef lauw water!

Lauw water bevriest dan wel sneller, maar konijnen drinken graag lauw water. Het is ook nog eens gezonder dan (ijs)koud water. Doordat ze lauw water lekkerder vinden drinken ze direct meer. Als je vervolgens op vaste tijden de bak ververst, leren ze al snel wanneer ze kunnen drinken. Gebruik een grote zware bak zodat ze ruim water hebben om te drinken.


Gerelateerde berichten