Vermenselijken van dieren

Geschiedenis

Dieren hebben al sinds mensenheugenis een rol gespeeld in de wereld van de mens. Ik weet nog vanuit mijn basisschooltijd dat we het hadden over de periode van de jagers en de verzamelaars. Zo kwam men destijds aan eten: door te jagen en te verzamelen. De mensen leefden als nomaden en trokken dus van de ene naar de andere plek, om in hun onderhoud te voorzien. De overgang naar het boerenleven, waarbij men de dieren niet achterna reisde, maar ze omheind hielden, duurde duizenden jaren. Het doel van het houden van dieren was echter hetzelfde: voedsel, eieren, huiden, beenderen (werktuigen) etc. Kortom het dier werd gehouden ten gunste van de mens.

(foto: via internet) Over vermenselijken gesproken, het lijkt tegenwoordig wel een trend om je huisdier aan te kleden.

Domesticatie

In de vele jaren daarna werden dieren steeds meer betrokken bij het leven van de mens, ze werden gedomesticeerd [1]. Afhankelijk van de diersoort is dat veranderingsproces al heel lang geleden ingezet, zoals bij de hond (ca. 14.000 jaar geleden) of veel minder lang, zoals bij het konijn (ca. 1.400 jaar geleden).

Gedomesticeerde dieren kregen hun plaats in het gezin, waar de commercie ook hun kans zag om er en graantje van mee te pikken. Naast de ontwikkeling van diverse soorten voeding ontstond er een gigantische markt waar o.a. dierenwinkels, dierenartsen, trimmers en gedragsdeskundigen hun plekje veroverd hebben.

De groep dierenliefhebbers is enorm groot. Er worden miljoenen dieren als huisdier gehouden. De eigenaren verzorgen de dieren zo goed en zo kwaad als dat gaat. Sommigen verdiepen zich meer dan de ander. Men wordt lid van een vereniging, leest een tijdschrift of een website, volgt een groep op social media of wordt lid van een (ras)vereniging.

Fokkers

Enkelen onder hen zijn zo enthousiast over de diergroep dat ze gaan fokken met het ras [2]. Zij zorgen er voor dat het ras ‘in stand blijft’. Oftewel ze fokken dieren waarbij ze rekening houden met de standaard. In die standaard staat beschreven hoe het ras eruit ziet. Alleen goede gezonde en vitale dieren jongen worden gehouden en zorgen voor het voortbestaan van het ras.

Liefhebbers

Als liefhebber van dieren in het algemeen en konijnen in het bijzonder, heb ik toch altijd wat moeite met de scheiding in namen tussen fokkers en liefhebbers. Alsof een fokker geen liefhebber is of kan zijn.

Vanuit de hoek van de ‘liefhebber’ komt er regelmatig kritiek op ‘de’ fokker. Zo “zijn er al genoeg konijnen op de wereld”, “zitten de opvangen overvol” en “breekt hun hart bij het zien van konijnen in een hok”. Ik ontken niet dat er fokkers zijn die eigenlijk de naam fokker niet mogen dragen. Die vallen meer in de categorie ‘vermeerderaars’. Wat ik echter ook steeds meer merk ik het vermenselijken van dieren, wat met een mooi woord ook wel antropomorfisme wordt genoemd. En daar schuilt mijns inziens net zo veel gevaar in voor het dier. De raad voor dieraangelegenheden (RDA) heeft over het vermenselijken van dieren onlangs (een essay) geschreven welke te vinden is op hun website. Wat mij betreft een aanrader om eens te lezen.

(foto: via internet) Het konijn gaat gezellig mee boodschappen doen

[1] Domesticatie is het veranderingsproces van wilde dieren naar het gebruik van dieren die door mensen worden gehouden.
[2] Een ras is een groep individuen van dezelfde soort die dezelfde erfelijke en lichamelijke eigenschappen hebben. Zo lijken de nakomelingen op de ouders, grootouders, … en worden deze eigenschappen telkens doorgegeven aan de volgende generatie


De foto’s in dit artikel heb ik ooit eens via internet verkregen. Ik kon de fotograaf/eigenaar niet meer achterhalen. Mocht u de rechthebbende zijn op deze foto(‘s) en bezwaar maken tegen plaatsing, verneem ik dat graag. Ik zal daarna direct tot verwijdering over gaan.