Een nestje, en nu?

Gefeliciteerd! Je konijn heeft jongen gekregen. Nu is het belangrijk om voor moederkonijn en haar jongen te zorgen, zodat ze gezond en gelukkig kunnen opgroeien.

Controleer de gezondheid van moeder en jongen: Na de bevalling is het belangrijk om de gezondheid van zowel moederkonijn als haar jongen regelmatig te controleren. Let op tekenen van problemen zoals bloedingen of dode jongen. Controleer ook de buikjes van de jongen. Deze moeten mooi rond zijn en vol aanvoelen. Als de buikjes rimpelig zijn kan het zijn dat de voedster ze niet of te weinig voedt, maar trek die conclusie niet te snel.


Wees ook niet te bang dat de voedster de jongen zal afstoten als je een nestcontrole uitvoert. Zorg dat je handen schoon zijn, maar pas op met overdreven luchtjes! Aai de voedster of wrijf je handen even stevig door schoon hooi of stro. Ik lees regelmatig dat je de handen door de mest van de voedster moet halen, maar dat advies raad ik echt af. De mestplek is een broedplaats voor allerlei bacteriën en die wil je juist niet overbrengen naar het nest.

Laat moederkonijn haar jongen verzorgen: Moederkonijnen zijn over het algemeen uitstekende ouders en zullen voor hun jongen zorgen door ze te voeden en warm te houden. Probeer niet te interfereren, tenzij er een duidelijke reden tot bezorgdheid is. Het is normaal dat moederkonijnen hun jongen slechts één keer per dag voeden, meestal ‘s nachts.

Mocht je zeker weten dat de voedster niet of te weinig voedt kan je ervoor kiezen om de jongen bij een andere voedster in het nest te leggen. Let op: dit kan alleen als ze niet ouder zijn dan een paar dagen. Het nest van de pleegmoeder moet net zo oud zijn en moet ook niet al te groot zijn.

Als die optie er niet in kan je besluiten om zelf te voeren. Ook Stichting Konijnenbelangen adviseert tegenwoordig de “Knaagdier- en konijnenmelk” van Beaphar, maar de handleidingen kan je beter van de stichting gebruiken.
Grootbrengen van tamme konijnen
Bijvoeden van tamme konijnen

Geef moederkonijn rust en privacy: Net als mensen hebben konijnen rust en privacy nodig tijdens de bevalling en daarna. Laat haar in een rustige, tochtvrije ruimte waar ze zich veilig voelt en de kans krijgt om te herstellen van de bevalling.

Zorg voor een geschikte omgeving: Zorg ervoor dat de kooi of het verblijf van de voedster en haar jongen schoon en comfortabel is. Verwijder regelmatig de oude bedding en vervang deze door schoon stro. Laat het nest intact!

Zorg voor voldoende voeding: Moederkonijn heeft na de bevalling extra voedingsstoffen nodig om haar jongen te voeden en zichzelf te onderhouden. Geef haar een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vezels, zoals hooi, groenten en een kleine hoeveelheid konijnenvoer. Zorg er ook voor dat ze altijd toegang heeft tot vers water. Witlof en Luzerne staan er om bekend dat ze veel calcium bevatten.

Voorkom onbedoelde zwangerschappen: Als je niet van plan bent om meer nestjes te krijgen, zorg er dan voor dat moederkonijn en haar jongen gescheiden blijven van mannelijke konijnen. Konijnen kunnen direct na de bevalling weer vruchtbaar zijn, dus het is belangrijk om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen.

Door deze stappen te volgen, kun je ervoor zorgen dat moederkonijn en haar jongen de beste zorg krijgen na de bevalling. Als je twijfelt of vragen hebt, aarzel dan niet om advies in te winnen bij een dierenarts of een ervaren konijnenfokker.