Voederbiet, alternatief voor de winter?

Gedurende het hele jaar proberen we, als eigenaar en verzorger van ons tamme konijn, voor goede voeding te zorgen. Kwalitatief goed hooi en vers water staat dagelijks op de eerste plaats. Daarnaast maken we het aanbod rijk en compleet met een klein beetje biks en een mix van verschillende groenten, grassen en (on)kruiden.

Door het jaar heen is het aanbod van groente verschillend en ook de prijzen gaan daarin mee. Natuurlijk kunnen we gedurende de tijd dat er een rijk aanbod is, kruiden en bladeren drogen voor consumptie later in het jaar (denk bijvoorbeeld aan blad van braam, aardbei, maar ook brandnetels), maar denk ook eens aan andere opties.

De voederbiet is, wat mij betreft, zo’n prachtig alternatief voor in de herfst en de winter. Juist nu, in deze herfsttijd, wordt de voederbiet geoogst en is relatief eenvoudig en goedkoop te bemachtigen. Kijk eens in de buurt rond of zoek eens op marktplaats. Voor een paar euro heb je zo 10-20 grote voederbieten. Als je ze droog en vorstvrij bewaard, bijvoorbeeld in een open plastic zak of krat, kan je de hele winter voort. Let wel op dat je de klei eerst goed van de bieten spoelt voordat je het gaat voeren. Zelf haal ik bij de minder mooie stukken de schil eraf. Uiteraard pas schillen als je gaat voeren, om uitdrogen van de biet te voorkomen.

Begin, zoals met elke nieuwe groente, met en klein stukje. De konijnen moeten eerst wennen aan de samenstelling. Een voederbiet bestaat ongeveer uit 85% water en dus 15% droge stof (DS). Door het geven van voederbiet voorzie je dus meteen in extra vocht, wat positief is voor buitenkonijnen tijdens vorst.

De samenstelling is ongeveer:

  • 1% eiwit
  • 0,1% vet
  • 8,2% koolhydraten
  • 0,5% ruwvezel
  • Verhouding Calcium (Ca) : Fosfor (P) = 0,7 : 1

Kortom, wat mij betreft een prima alternatief, maar ook hier met mate (vanwege koolhydraten). De meeste konijnen vinden eten het met smaak.

Let op!
– Verwar voederbiet niet met suikerbiet (bijna 20% suiker)
– Wees heel voorzichtig met het voeren van voederbiet aan jonge konijnen. Ook bij volwassen konijnen met een zwak maagdarmstelsel moet je rustig een heel klein stukje proberen.


Gerelateerde onderwerpen