Stro, waardevol voor de spijsvertering

Stro wordt veelal gebruikt als bodembedekking. Een dikke laag stro in het nachthok maakt dat de konijnen er lekker warm bij kunnen zitten. Kunnen, want niet elk konijn is een even grote fan van stro. Voor sommige konijnen hoeft het niet zo. Ze schuiven het stro opzij of werken het zelfs het nachthok uit. Stro geeft veel warmte, voornamelijk omdat er veel lucht tussen in blijft ‘hangen’. De stilstaande lucht neemt de warmte op en heeft daardoor een isolerende werking.

Stro zorgt er ook voor dat het konijn niet zo vies wordt. Al neemt stro zelf nauwelijks vocht op, het zorgt wel voor een beschermende laag tussen onderliggend vochtopnemend materiaal, zoals bijvoorbeeld hennepvezel.

Stro is minder bekend als voedsel, het bevat immers weinig voedingsstoffen? Toch is het een zeer welkome aanvulling op het konijnenrantsoen. Het maagdarmstelsel van een konijn is vrij uniek in de dierenwereld. Konijnen hebben een relatief kleine maag, maar wel een grote blindedarm. Die is ook nodig zodat het ruwvezel kan verteren. Ruwvezel bestaat grofweg in twee soorten: onverteerbare en verteerbare vezels. De onverteerbare vezels worden uitgescheiden als de bekende ronde keutels. De verteerbare vezels worden verwerkt in de blindedarm en worden uitgescheiden als blindedarmkeutels. Ze zien er uit als een trosje en zijn voorzien van een glimmend laagje. Dit laagje zorgt er onder andere voor dat het zuur in de maag de samenstelling niet aantast. Het konijn eet de blindedarmkeutels namelijk direct uit de anus op. Dit noemen we coprofagie. De keutels bevatten veel waardevolle stoffen die het konijn echt nodig heeft, zoals vitamine B en K.

Konijnen hebben dus verteerbare vezels nodig, maar ook de onverteerbare vezels zijn erg belangrijk. Juist doordat de vezels niet te verteren zijn moeten de darmen daar flink hun best voor doen. Dat zorgt voor een optimale darmwerking, wat weer een positief effect op de spijsvertering heeft.

Foto: Het eten van stro heeft een positief effect op de algehele gezondheid van een konijn
Het eten van stro heeft een positief effect op de algehele gezondheid van een konijn.

Het is dus belangrijk dat een konijn dagelijks een flinke portie ruwvezel eet. Veel konijnen krijgen daarom onbeperkt hooi, wat goed is. Wekelijks een handje stro is echter een welkome aanvulling. Stro bevat een zeer hoog percentage ruwe celstof, hoger dan hooi. Stro bevat ook meer onverteerbare vezel dan hooi, wat gunstig is voor de algehele darmwerking en dus de gezondheid. Daarnaast is het ook gunstig voor het slijten van de kiezen en het natuurlijke gedrag.

Wilde konijnen eten grotendeels veel schraal voedsel, bomvol ruwvezel. Een tam konijn moet het vaak doen met wat hooi en brokken. Sommige konijnen hebben daar niet voldoende aan en gaan op zoek naar onverteerbare vezels. Ze proberen van alles: behang, plinten, meubelen en vloerbedekking.

Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar, maar gerste- en haverstro wordt over het algemeen goed gegeten. Het vezelgehalte is in beide soorten vergelijkbaar, maar haverstro heeft een iets hogere voedingswaarde. Kies in ieder geval een goede kwaliteit stro. Net als het strak geperste hooi vinden veel konijnen het kort gesneden en in plastic geperste stro niet lekker. Kwalitatief goed hooi en stro is het geld waard. Persoonlijk koop ik beiden per baal bij een fouragehandel. Bij sommige boeren en maneges kan je ook hooi en/of stro verkrijgen. In overleg soms ook in kleinere hoeveelheden. De moeite van het vragen waard.

Analyse *

Droge stof: 86 %
Ruw eiwit: 49 gr/kg ds
Ruwe celstof: 395 gr/kg ds
Ruw as: 86 gr/kg ds
Calcium: 4.0 gr/kg ds
Fosfor: 0.8 gr/kg ds
Natrium: 0.5 gr/kg ds
Kalium: 17.9 gr/kg ds
Magnesium: 0.8 gr/kg ds

* Stro is een natuurproduct waardoor waarden kunnen schommelen