Onderzoek naar problemen en doodsoorzaken

Academici van het Royal Veterinary College (RVC) hebben de meest voorkomende medische problemen en doodsoorzaken bij konijnen geïdentificeerd. Een onderzoek dat nog nooit eerder is gedaan.

Uitgevoerd als onderdeel van het VetCompass ™ -programma van de RVC, geeft de studie ons nu een veel beter beeld van wat er moet gebeuren om konijnen gezond te houden.

Na het verzamelen van gegevens van 6.349 konijnen die 107 veterinaire klinieken in het Verenigd Koninkrijk bezochten, registreerden de onderzoekers de meest voorkomende doodsoorzaken. De meest voorkomende zijn:

 • Myasis (flystrike) (10,9%)
 • Anorexia (stoppen met eten) (4,9%)
 • Verliezen bewustzijn (4,9%)
 • Stilliggende darmen (4,3%)

Uit het onderzoek bleek ook dat de gemiddelde levensduur van konijnen slechts 4,3 jaar was, terwijl een konijn veel ouder kan worden (>12 jaar). Rammen hebben de neiging langer te leven (gemiddeld 5,2 jaar) in vergelijking met voedsters, die gemiddeld 3,7 jaar worden.

De meest voorkomende medische problemen zijn:

 • te lange nagels (16%)
 • Haken op de kiezen (7,6%)
 • Vuile achtrhand (o.a. plakpoep) (4,5%)
 • Problemen met de snijtanden (4,3%)
 • Maagdarmproblemen (4,2%)

Veel van deze problemen houden verband met ongeschikte huisvesting en/of voeding. De ontwikkeling (domesticatie) van konijnen door de jaren heeft het niet makkelijker gemaakt voor eigenaren en dierenartsen. Evolutie heeft ertoe geleid dat konijnen ziekteverschijnselen zoveel mogelijk verbergen, zodat ze minder snel het doelwit zijn van roofdieren. Dit gedrag maakt het moeilijker voor eigenaren om te zien of hun konijn ziek is, zodat het vaak te laat is.

Dankzij dit nieuwe RVC VetCompass-onderzoek weten eigenaren en dierenartsen nu wat de meest voorkomende aandoeningen binnen de Britse populatie van huisdierenkonijnen zijn en kunnen daarom prioriteit geven aan welke tekenen van ziekte moeten worden gemonitord.

Andere belangrijke bevindingen van de onderzoekers waren:

 • Rammen hebben vaker dan voedsters te lange nagels, haken op de kiezen, snijtand-problemen en andere gebitsproblemen.
 • De gemiddelde leeftijd vankonijnen is 3,2 jaar in de UK.
 • Het gemiddelde lichaamsgewicht van konijnen dat door dierenartsen werd gezien in de praktijk is 2,1 kg.

Dr. Dan O’Neill, VetCompass-onderzoeker en Senior Lecturer bij de RVC, zei: “Jarenlang werden konijnen beschouwd als het perfecte huisdier van het kind: pluizig, schattig, passief en hadden slechts minimale verzorging en hantering nodig terwijl ze muesli-achtig voedsel kregen een hok in de tuin waar het meestal alleen werd gehouden. We weten nu dat dit zorgniveau vanuit welzijnsperspectief volkomen onaanvaardbaar is. Dit nieuwe onderzoek kan het leven van konijnen verder verbeteren door eigenaren en dierenartsen te helpen de veel voorkomende gezondheidsproblemen van konijnen te herkennen en daarom prioriteit te geven aan de belangrijkste factoren die onze konijnen nog gezonder maken. Konijnen vertonen hun lijden niet zoals andere diersoorten, dus het past ons allemaal om hun problemen te voorkomen en te herkennen. “

Dr. Jo Hedley, VetCompass-onderzoeker en docent aan de RVC, voegde eraan toe: “Deze studie belicht absoluut enkele van de meest voorkomende presentaties bij konijnen. Helaas, vanwege het vermogen van het konijn om ziekte te verbergen, zijn tekenen van een probleem vaak niet-specifiek en worden ze veel te laat herkend, vandaar dat de geregistreerde doodsoorzaken in feite vaak slechts eindstadiumsymptomen zijn van onderliggende ziekte. Veel van de belangrijkste medische problemen zijn nog steeds problemen die we volledig zouden moeten kunnen voorkomen door de juiste controle door veehouderij, voeding en gezondheid. Betere opleiding van de eigenaar is noodzakelijk als we de gezondheid en het welzijn van konijnen in de komende jaren willen verbeteren.”

Een link naar het complete onderzoek is hieronder te vinden.

Icoon

Morbidity and mortality of domestic rabbits under primary veterinary care in England 0.00 KB 15 downloads

Deze studie vertegenwoordigt de grootste praktijkgerichte studie tot op heden van…

Bronnen

Gerelateerde berichten